ЕНГЕЛ ТРАЖИ да се јаче удари по СРБИЈИ!

ENGEL TRAŽI da se jače udari po SRBIJI!

21 januara 2020

Poruke koje je u otvorenom pismu komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogou poslao Eliot Engel, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, jasna su poruka i Srbiji: šta će biti ako se demokrate vrate na vlast u Americi. To o čemu govori Engel je kontinuitet Klintonove politike, počev od jasnog zahteva da Srbija prizna Kosovo, do osporavanja odnosa Srbije sa NATO i stavljanja ovog vojnog saveza u funkciju pritisaka na Srbiju.

Ovako bivši ambasador Zoran Milivojević tumači stavove Eliota Engela, albanskog lobiste u Vašingtonu, iznete u formi pisma Fogou, kojim je ovaj komandant direktno kritikovan zbog nedavno datog intervjua. Engel je, naime, Fogou zamerio da stavovi koje je izneo ne odražavaju u potpunosti politiku SAD prema Srbiji.– Moju zabrinutost podstaklo je vaše izostavljanje zabrinutosti SAD zbog ekspanzije srpsko-ruskih bezbednosnih veza od 2012. – naveo je Engel u pismu Fogou.

Zatim je konstatovao kako „Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uprkos zahtevima u procesu pristupanja i nastavlja da odbija različite zajedničke prioritete SAD i EU“.

– A put Srbije ka EU takođe ostaje zatvoren, osim ako Srbija ne prizna Kosovo i dođe do pomirenja ovih dveju zemalja. Iz tog razloga apelujem da u budućim komentarima vezanim za Srbiju opreznije balansirate svoje izjave kako bi zabrinutost Sjedinjenih Država zbog kursa Beograda i njegovih alarmantnih odnosa sa Moskvom bila adekvatno izražena – napisao je Engel.

Odluka Engela da pismo koje će uputiti Fogou bude otvoreno za javnost, prema mišljenju Milivojevića govori o tome da je Amerika podeljena i da ima dve spoljne politike – zvaničnu koju vodi Bela kuća i – drugu koju vodi Demokratska stranka i duboka država:

– Fogo je govorio u skladu sa stavom zvanične administracije, koji podrazumeva konstruktivni odnos Srbije i NATO. Očigledno je da duboka država ima drugačije viđenje i ovde treba imati u vidu da je Eliot predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa u kom većinu imaju demokrate. Takođe, ako bi se demokrate vratile na vlast u SAD, Engel bi mogao da bude u rukovodećim strukturama, možda i na mestu državog sekretara. U takvoj situaciji, jasno je da mi u budućnosti ne bismo mogli ni na šta da računamo po pitanju Kosova.

Ne mogu dve stolice

Srbija odlučno odbija da nastavi članstvo u NATO, prema izveštaju Ministarstva odbrane SAD. Bivši zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu sažeto je artikulisao uznemirenost SAD zbog Srbije:

– Zemlje moraju odabrati kojim će putem krenuti, bez obzira na to koliko to bilo teško, moraju doneti strateške izbore, ti izbori moraju biti deo službene politike. Ne možete istovremeno sedeti na dve stolice – napisao je Engel u svom pismu Fogou.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Da li ćemo ikada da ih skinemo s one stvari?

  • Pera says:

   Pa najbolje bi bilo kao Iranci, skupimo pare i ucenimo glave svih nasih demonskih prijatelja !

 2. Kulak says:

  A da mi i NAŠI uskoro malčice žešće udarimo po ovom gadnom "lepotanu"?

 3. Bobo says:

  Gručo Marks je bio bolji šmeker!

 4. SasaS says:

  Kad mu zafali para ajde malo da stisnemo Srbiju a prljave Albanske pare su tu.I ovaj parazit nece dugo...

 5. Rusofil says:

  Ovaj izgleda kao zao duh.

 6. Milutin says:

  Politika Srbije nije da sedi na dve stolice. Srbija, prateći razvoj odnosa u svetu teži da sedi na jednoj stolici. Svojoj. A ta stolica podrazumeva put saradnje s svima. Mi smo zahvalni svim našim partnerima koji su našli svoj interes da investiraju u Srbiju. A tu su zemlje sa svih strana sveta. Severa, juga, bliskog istoka, istoka, zapada, dalekog istoka. I zahvaljujući, između ostalog, i njima, postajemo stabilni i jači. Ekonomsko, političko, vojno. Mi ne želimo da živimo u svetu suprostavljenosti već saradnje. I država u kojoj je gospodin Engel kongresmen je svojevremeno bila na tom putu. Bila je zemlja sa vizijom. Zato su Srbija i SAD svojevremeno, u doba kada je Engelov deda živeo u SAD, jedna drugoj iskazale poštovanje. Srbija je Americi dala svoju zastavu da se zajedno sa Američkom vijori nad Belom Kućom. Ali to je doba Amerike sa vizijom koju je ona davno izgubila. Od Amerike je ostala samo sila. I još se diče time. Ali vizije, "dobre vibracije" odzvanjaju danas sa nekih drugih prostora. I oni imaju silu ali se diče novim vizijama, vizijama saradnje. Ali mi ne želimo da sedimo ni na njihovim stolicama. Već na svojoj. Na našoj maloj stolici velikog naroda. Naroda sa vizijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *