ENGLESKA U PANICI: Ako se Škotska otcepi, Engleska ostaje bez nuklearnog oružja

ENGLESKA U PANICI: Ako se Škotska otcepi, Engleska ostaje bez nuklearnog oružja

18 marta 2014

admirals2011Ukoliko se Škotska otcepi – Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati bez svog nuklearnog oružja, upozorio je britansksi viceadmiral Džon Makanali.

On je ocenio da će moguće izdvajanje Škotske predstavljati „najveću stratešku pretnju sa kojom se mogu suočiti Oružane snage Velike Britanije”. Dodao je da London – ukoliko se Edinburg odvoji – može izgubiti i mesto stalnog člana Saveta bezbednosti UN.

Prema admiralovim rečima, velika je verovatnoća i da će Velika Britanija biti prinuđena na jednostrano nuklearno razoružanje.

Zbog toga što se glavna baza nuklearnih podmornica Kraljevske ratne mornarice nalazi u škotskom gradu Faslejnu, a njihova predislokacija na teritoriju Engleske iziskivala bi milijarde dolara. A to znači, tvrdi Makanali, da te podmornice mogu trajno ostati pod kontrolom nezavisne Škotske.

„Naši odnosi sa SAD, naš status jedne od vodećih vojnih nacija, čak i naše stalno članstvo u SBUN – sve će to verovatno biti izgubljeno” – podvukao je Makanali.

I dodao: „Mi i Škoti ćemo postati dve nacije koje se međusobno bore na periferiji Evrope, a bez mogućnosti da zaštitimo svoje razdvojene interese. To nam neće oprostiti ni naši saveznici ni naši potomci”.

Referendum o nezavisnosti Škotske biće održan 18. septembra 2014. godine.

KOMENTARI3 komentara

  1. tek onako says:

    Dopla mečka i pred njihova vrata.

  2. Borac sa Zuci says:

    With younger brothers amerikans bombed the cradle of the GODS Kosovo and Serbiaand, woke him, now they will see his anger!!!

  3. SERBIAN PRIDE says:

    SCHEIß ENGLAND IMPERIUM SIE HABEN SO VIEL LEID GANZE WELT ANGETAN , MAJKU VAM VASU POKVARENU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *