ENGLESKI „SUNDAY TELEGRAPH“: Putin je razbio snove EU da će postati imperija

ENGLESKI „SUNDAY TELEGRAPH“: Putin je razbio snove EU da će postati imperija

23 marta 2014

20140206_putinSituacija u Ukrajini označila je kraj snovima Evropske unije da postane imperija – ocenio je kolumnista britanskog lista Sunday Telegraph Kristofer Buker.

Istovremeno je naglasio da je – za svih 60 godina postojanja „Evropskog projekta” – to bio „najlekovitiji fijasko”.

„EU je godinama „Sporazumom o asocijaciji” namamljivala Ukrajinu da se korak po korak kreće ka punom članstvu u Uniji. Međutim, time je svoju „meku silu” približila samoj granici Rusije. Zbog toga se ta čudna organizacija, orjentisana na uništavanje nacionalnog identiteta konačno nasukala na stenu nacionalnog interesa koji nije hteo da joj se ukloni. A svi vidimo do kakvog žalosnog stanja je to dovelo naše „lidere” na Zapadu” – napisao je Buker.

„Naši lideri, nastavio je kolumnista britanskog lista, sada ne znaju šta da rade. Izgovaraju gluposti o „izolovanoj” Rusiji i veruju da su to obezbedili ovim bespomoćnim, maleckim i „usmerenim” sankcijama. Nemačka kancelarka Angela Merkel, ne kontrolišući se, govori da „osmorka” (G8), u kojoj sada predsedava Rusija, „više ne postoji”. Predsednik Francuske, Fransoa Oland, poziva Veliku Britaniju da preduzme mere protiv ruskih oligarha koji su uložili 27 milijardi funti u London, a još Velika Britanija dobro zna za svojih 46 milijardi funti investicija u Ruskoj Federaciji”.

Pa još nastavio: „Lideri EU sada sebi jedva da mogu dozvoliti da budu preterano agresivni jer 30 odsto svog prirodnog gasa uvoze iz Rusije. Zato su Ukrajinci sada saterani između one stene i „mesta” koje je suviše meko da bi im moglo pomoći. Brisel je 21. marta, kada je ukrajinski vd premijera Arsenij Jacenjuk došao da potpiše „Sporazum o asocijaciji”, bio na takvoj muci da je ta ceremonija održana iza zatvorenih vrata da ne bi bila pred očima medija. Tom nesrećniku (Jacenjuku) čak ni mikrofon nisu dali pa je morao da naprosto uzvikuje kako želi da Ukrajinu vidi kao člana Evropske unije”.

Buker je svoj tekst zaključio rečima:

„Sa Ukrajinom je mašta (evropejaca) o imperiji (EU) koja se širi doživela kiks. I, nema znakova da bespomoćne nule, koje se izdaju za naše lidere, bar počinju da shvataju da njihova ambicija da zauzmu Ukrajinu mora – zajedno sa krizom evra – da bude primer kako kolektivne fantazije udaraju o zid realnosti”.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. vemi says:

    Fenomenalna procena situacije i lidera eu (nule!!!)....Odusevljena sam tekstom, a tek Rusijom......!!!!! Jedino cinjenica da je vd premijera Jacenjuka nazvao nesrecnikom - sto nije dobio mikrofon mi smeta.Taj je zasluzio nesto sasvim drugacije od mikrofona - a univerzalna pravda uzima maha. Dobice on vec to sto zasluzuje!

  2. blago says:

    ne može EU postati nikakva imperija kada ne smije ni prdnuti bez dozvole Amerike

  3. Miroljub Stojkovic says:

    Mislili su da su najaci i da im niko nista ne mogu ali su se zbunili sad kad se pojavio Ruski car i car Svepravoslanog naroda. Oni da mogu oni bi Moskvu sravnjali sa zemljom ali sta da im radimo samo da mastaju o svemu tako da eu nestaje polako ali sigurno kao i nato fasisti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *