ENIGMA: Da li je Anastasija Romanov preživela?

ENIGMA: Da li je Anastasija Romanov preživela?

26 februara 2014

anastMoguće je da je najmlađa ćerka poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Anastasija Nikolajevna preživela streljanje 1918. godine i da je u 83. godini umrla u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je vodeći ruski istoričar, član Ruske akadenije nauka, Venjamin Aleksejev.

Ukoliko je to tačno, careva ćerka je po izlasku iz Rusije imala dva imena, Anastasija Čajkovskaja i Ana Aderson, a u Americi je bila poznata pod nadimkiom Manahan, napisao je Aleksejev u studiji “Ko ste vi, gospođo Čajkovskaja?”.

Studija, sa zbirkom pisama, fotografija i izjavama svedoka, predata je u štampu izdavačkoj kući Basko iz Jekaterinburga, a očekuje se da će biti objavljena u martu, rekao je Aleksejev za Itar tass.

Njegova knjiga zasnovana je na dokumentima Ruskog državnog arhiva, a prvi put će biti objavljna svedočenja najbližih prijatelja porodice Romanov, svedočenja lekara koji su lečili ženu i zaključili da je “ne samo veoma moguće, nego i vrlo verovatno, da je pacijentkinja Velika vojvotkinja”.

Kao naučnik, ja nisam mogao da napišem ni da su je streljali boljševici, ni da je preživela, već će to čitaoci morati sami da odluče, rekao je Aleksejev.

Na osnovu arhivskih dokumenta koji su pronađeni, kao i ruskih i stranih dokaza koje sam dobio od 1991. godine, kao naučnik imam razlog da verujem da sudbina carske porodice ipak nije izvesna u meri u kojoj se to verovalo u prethodnih skoro sto godina, dodao je Aleksejev.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *