ENIGMA: Ko je naredio „ubijte Ćuruviju“?

ENIGMA: Ko je naredio „ubijte Ćuruviju“?

16 јануара 2014

Slavko-CuruvijaKo je naredio ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, biće prvo pitanje koje će Tužilaštvo za organizovani kriminal postaviti bivšem šefu Službe državne bezbednosti Radomiru Markoviću u prostorijama zatvora u „Zabeli“ kod Požarevca. Njegovo ispitivanje očekuje se ovih dana, ali zasad nema nagoveštaja da li je ovaj osuđenik spreman da govori.

Za razliku od njega, Milorad Ulemek Legija izneo je tužiocu svoja saznanja o mučkom ubistvu novinara, na Uskrs 11. aprila 1999. godine i u jeku NATO bombardovanja. Teško je sada reći da li su Ulemekova saznanja posredna ili neposredna, jer njegov iskaz nosi oznaku „službena tajna“.

Iz onoga što je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio javnosti može se naslutiti da je Ulemek „uvezao celu priču“, objasnio uloge „direktnih aktera“ zločina i potvrdio dotadašnja saznanja istrage.

– Ratko Romić i Miroslav Kurak bili su na mestu zločina, kao i još jedna osoba, čiji identitet još ne možemo da saopštimo – navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. – Milan Radonjić i Radomir Marković terete se za podstrekavanje na ubistvo novinara. Marković je podstrekavao, sumnjamo, Radonjića, a on Romića i Kuraka. Čekamo odgovor na pitanje od koga je Marković dobio nalog.

Tadašnji šef tajne srpske policije sigurno nije bio na vrhu piramide onih koji su naredili likvidaciju Ćuruvije. Istraga već zna da je ubistvo politički motivisano i da je naredba stigla od zasad nepoznate osobe, ali se u medijima provlači ime bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, tačnije njegove supruge Mirjane Marković.

– Kada Marković bude suočen sa dokazima koje je izneo Milorad Ulemek Legija o tome ko je, kako i po čijem naređenju ubio Ćuruviju, i kako se odigrala sama likvidacija, neće moći, kao do sada, da tvrdi da sa tim slučajem nema nikakve veze – navodi naš izvor.

– Ili će priznati od koga je dobio zadatak da organizuje ubistvo Ćuruvije, ili će svu odgovornost preuzeti na sebe. Naravno, postoji mogućnost da ćuti, ali će to samo po sebi da govori mnogo toga – kaže ovaj izvor.

A povezanost vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički a mogao bi da bude i „ličan“, kako je rekao specijalni tužilac Miljko Radisavljević, pokazaće istraga.

Interesantno je, međutim, da je u listu „Glas javnosti“, Milorad Ulemek februara 2007. godine tvrdio da DB ne stoji iza ubistva Slavka Ćuruvije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u