„Енклава“ у Ђардинима

„Enklava“ u Đardinima

31 decembra 2016

15-1_620x0-5465756

IZLOŽBOM štafelajnog slikarstva troje autora – Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, Srbija će se predstaviti sledećeg maja na 57. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017. Reč je o projektu „Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života“, čiji je kustos Nikola Šuica, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti.

Ovo je odluka programskog saveta zaduženog za naš nastup u paviljonu „Srbija“ u Đardinima, koji je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja, a njime predsedavao Nikola Božović, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti. O 38 idejnih rešenja, pristiglih na konkurs, odlučivali su još Zoran Bulajić,redovni profesor na FPU, Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Milica Petronijević, direktor galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku i Ivan Grubanov,predstavnik Srbije na prethodnom Bijenalu.

Od četiri projekta koja su ušla u uži izbor (uz pobednički tu su bili radovi Radoša Antonijevića, Milorada Mladenovića, u kustoskom izboru Siniše Vukovića, kao i kustoski projekat Aleksandra Lazara), posle gotovo celodnevnog razgovora sa autorima, odabrana je – „Enklava“.

– „Enklava“ je izložba tri autora iste generacije koji kroz jednostavan i neposredan medij uljane slike na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijskog društva razvijenog kapitalizma – rekao je predsednik programskog saveta Nikola Božović. – Scene političkog nasilja, hladne materijalističke kulture konzumerizma i identitetske neodređenosti i borbe stavljaju slikara kao čoveka i autora u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju se sagledava društveni, politički i medijski ambijent.

Najznačajnija promena u odnosu na prethodne nastupe naše zemlje na Bijenalu je da su sada razdvojene funkcije komesara i kustosa.

Erections for transatalntica Milena Dragićević

– Sada imamo vrlo razgraničenu sutuaciju o tome ko se brine o produkcionim pitanjima i sa druge strane kustoskim zaduženjima. Uloga Muzeja savremene umetnosti je produkciona, što je i logično u odnosu na naše iskustvo u sličnim projektima – rekao je Slobodan Nakarada, komesar naše izložbe i v. d. direktora MSU.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je naglasio da je naslov centralne izložbe 57. Bijenala „Viva Arte Viva“

– Umetnička direktorka Bijenala Kristin Masel objasnila je naslov izložbe kao ulogu, glas, odgovornost umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu – kazao je Vukosavljević.

Božović, Nakarada, Vukosavljević i Šuica

OTVARANJE U MAJU

MINISTARSTVO kulture i informisanja izdvojilo je 20 miliona dinara za nastup Srbije na jednoj od najznačajnijih svetskih smotri u oblasti savremene umetnosti. Odabrani projekat biće izložen u Paviljonu „Srbija“ u Veneciji, u Đardinima, od 10. maja (kada počinje dvodnevni vernisaž), pa do 26. novembra sledeće godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *