ENORMNE PLATE, KOLA, STANOVI: „Zaštitnici građana“ se obogatili na „zaštiti“ građana

ENORMNE PLATE, KOLA, STANOVI: „Zaštitnici građana“ se obogatili na „zaštiti“ građana

27 oktobra 2014

MVdqOeN-620x330Zaštitnik građana, njegovi zamenici i ostali “zaštitnici” spadaju u grupu najplaćenijih funkcionera koji se finansiraju iz budžeta Srbije, saznaje Teleprompter.rs. Pogledajte kolike su plate onih koji punih džepova “štite” naše interese.

Dubok džep zaštitnika građana

Naime, prema trenutnim podacima Agencije za borbu protiv korupcije, republički Zaštitnik građana, Saša Janković, prima jednu od najvećih budžetskih plata, neverovatnih 329.311 dinara mesečno.

Janković je još i vlasnik polovine trosobnog stana od 90 kvadrata koji je stekao kupovinom. U njegovoj imovniskoj karti nalazi se i polovina placa sa jednosobnom vikendicom od 40 kvadrata, plac od 15 ari i njiva od 13 ari, imovina koju je stekao kupovinom.

Janković poseduje šumu od devet ari koju je dobio na osnovu ugovora o poklonu.

Radi poređenja, premijer prima mesečnu platu u iznosu od oko 124.000 dinara, predsednik države 150.000 dinara, a ministarka Kori Udovički, na primer, 103.000 dinara, a zaštitnik građana veću od 300.000 dinara.

Pokrajinska ombudsmanka, Aniko Muškinja Hajnrih, mesečno zaradi isto koliko i predsednik države, 150.000 dinara.

Plate i imovina zamenika zaštitnika građana

Prema podacima sa sajta “ombudsman.rs”, zaštitnik građana Saša Janković ima četiri zamenika.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, Gordana Stevanović, mesečno inkasira 310.000 dinara. U njenoj imovinskoj karti nalazi se i jednosoban stan od 41 kvadrat koji je stekla kupovinom. Stevanovićiva se voza u fijatu 500L koji je kupila 2013. godine, iste godine kada i počela da prima ovu enormnu platu kao zamenica zaštitnika građana.

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom, Vladana Jović, takođe mesečno takođe 310.000 dinara. Kupovinom je stekla polovinu trosobnog stana od 91 kvadrat, kao i deo garažnog prostora od 387 kvadrata (vlasništvo 177/387). Jovićeva se voza u citroenu c4 koji je kupila 2009. godine.

Zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina, Robert Sepi, mesečno zarađuje 310.000 dinara. U njegovoj imovinskoj karti piše da je kupovinom postao suvlasnik dve garaže od po 10 dvadrata. Vlasnik je i automobila marke fijat koji je kupio 2004. godine.

Zamenik zaštitnika građana za zaštitu prava lica lišenih slobode, Miloš R. Janković, mesečno zarađuje više od Saše Jankovića, odnosno, 346.353 dinara. Stopostotni je vlasnik trosobnog stana, suvlasnik još jednog trosobnog stana, a nasledio je poslovni prostor od 18 kvadrata. Janković vozi hondu “Jazz” koju je kupio 2008. godine, iste godine kada je počeo da prima platu zamenika zaštitnika. Vlasnik je još i gumenog čamca koji je kupio 2005. godine.

Plate ostalih naših “zaštitnika”

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja mesečno zarađuje 240.996 dinara. Šabić poseduje trosoban stan od 72 kvadrata koji je stekao kupovinom, kao i dvosoban stan od 55 kvadrata koji je nasledio.

Dr Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti za tu funkciju mesečno prima 125.415 dinara, sa Pravnog fakulteta u Nišu još 104.037 dinara mesečno, kao i 39.543 dinara za angažman na Pravnom fakultetu u Nišu kao “učesnica na projektima Ministarstva za nauku”.

U imovinskoj karti Poverenice navodi se da je kupovinom suvlasnik jednosobnog stana od 40 kvadrata, nasledila je stan od 30 kvadrata, šumu od 6,83 ari (1/3 vlasnik), zemljište od 25,71 ari (1/3 vlasnik) i njivu od 13,27 ari (1/3 vlasnik). Poseduje još i pežo 307 koji je kupila 2002. godine.

Isplati se glumiti spasitelja, čitati tamo neke pritužbe građana, s vremena na vreme napisati neko saopštenje, ispisivati banalne novčane kazne državnim organima, davati izjave medija, gostovati u emisijama, boriti se za nekakvu pravdu… U suštini, niko nas ne može zaštititi od ovakve vlade i ovakvih vladara. Tako da, enormna plate naših “zaštitnika” su apsolutno neosnovane.

(Teleprompter)

KOMENTARI5 komentara

 1. Sanja says:

  .... Vrlo drsko i bezobrazno iznositi u javnost nečiju imovinsku kartu.... Da Vama neko ponudi da radite za 300.000,00 dinara da li biste odbili? Nemoj te se baviti ljudima koji imaju, već se borite za svoja prava da imate i vi. Zašto naše društvo uvek ima potebu da pravi neka poredjenja... Evo ja ću Vam rreći da ja radim za 35.000,00 dinara, i ne bavime se time što su moje kolege plaćene više, hvala Bogu da jeste bar neko plaćen kako treba, borim se da i ja budem plaćena kao i oni, jer u našoj zemlji veliko je pitanje šta je velika plata...

 2. milan says:

  Bogami snadjoše se naši vrli zaštitnici, u celoj ovoj neimaštini! Treba njima oni su naši genijalci o kojima ovisi naša zaštita, odkako su oni osečam se zaštičeno od nekakvoga i neispitanoga svakakvoga napretka!

 3. mijatovic dobrica says:

  Sanja: Vi drzite da je neki ficfiric u fotelji pet puta vredniji od lekara opste prakse? Meni je to malo sumnjivo,a mislim da ste i Vi sa takvim vrednosnim stavom preplaceni...Pozdrav!

 4. vlada says:

  “Zaštitnici” svakako, ali koga!Prosle nedelje sam se obratio jednom od takvih u vezi odbijenog zahteva za drzavnu pomoc za poplavljena podrucja i jedini odgovor je bio 'mi nismo za to zaduzeni'! Stani, ja mislio, zastitnik prava gradjana, nas gradjane bi trebao da stiti od eventualne nepravde ucinjene od strane drzavnih organa.No, mozda sam totalno neuk i potpuno 'pobrkao loncice' pa nisam razumeo'gradjani'su ustvari samo oni koji su uposljeni u drzavnim ustanovama.Pa cekaj malo i ja sam Vlada!

 5. rodoljub zaharijevic says:

  samo jedno pitanje,koga i od koga oni stite,za te pare ne rade nista osim sto daju misljenje,a gradjani neka se stite sami.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *