ENVER HODŽAJ: Za pet godina, rešićemo sva otvorena pitanja sa Srbijom

ENVER HODŽAJ: Za pet godina, rešićemo sva otvorena pitanja sa Srbijom

24 октобра 2014

enver--hodzaj_620x0Enver Hodžaj izjavio je danas da su Beograd i Priština ušli u novu fazu odnosa i da je sada potrebna normalizacija odnosa širih društvenih slojeva, a ne samo političkih elita. On je uveren da između Beograda i Prištine za pet godina više neće biti otvorenih pitanja.

– “Imamo dijalog na visokom političkom i na tehničkom nivou, a sada nam je potreban i treći nivo kako bi se normalizovali odnosi na društvenom nivou” – rekao je Hodžaj na tribini koju je održao u Međunarodnom pres klubu u Briselu.

On je ukazao da bi ovaj dijalog trebalo da uključi predstavnike medija, nevladinih organizacija, univerziteta i kulturne elite.

“- Nije na meni da definišem format tog dijaloga i smatram da bi vlade trebalo da finansijski i politički olakšaju ovaj vid komunikacije, ali ne i da ga diktiraju – kazao je “kosovski ministar”.

On je naveo da su nedavni incidenti na utakmici Srbija-Albanija i reakcije širom regiona dokaz koliko su predrasude između Srba i Albanaca uvrežene i da bi trebalo raditi na njihovom razbijanju.

– Neke inicijative već postoje, ali na vrlo bazičnom nivou, a potrebno je da se dignu i na srednji i viši nivo – rekao je on.

Hodžaj je rekao da je jučerašnja konferencija zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu, na kojoj je učestvovao, označila novu fazu u procesu normalizacije i da je bila veoma uspešna. On je kazao da je u Beogradu pre toga bio samo još 1989, i da u međuvremenu nije putovao u glavni grad Srbije.

– Beograd i Priština geografski gledano nisu mnogo daleko. To je razdaljina koja se kolima može preći za četiri sata, ali bilo je potrebno 25 godina da se ona prevali” – rekao je on.

Hodžaj je izjavio da je uveren da između Beograda i Prištine za pet godina više neće biti otvorenih pitanja.

“Novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da EU u narednih pet godina prvo treba da se konsoliduje, a tek posle da se proširuje”, podsetio je Hodžaj.

– “Umesto da navaljuju na članstvo u EU, zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da iskoriste ovaj period da se i same konsoliduju i reše međusobne probleme – rekao je on.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Vladimir says:

    znam zasigurno da cete za pet godina resiti sve nedoumice sa Srbijom jer za pet godina nece vas biti na ovim prostorima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u