ЕП одустао од резолуције о Сребреници!?

EP odustao od rezolucije o Srebrenici!?

13 juna 2015

European-Parliament 6545Evropski parlament najverovatnije će povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici.

Rezolucijom su se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi, saznaje “Danas” nezvanično od izvora u EP.

Kako preciziraju sagovornici lista “Danas”, preovladao je stav da bi takva rezolucija „bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u EP“.

„Niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je doneta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme. Procenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bilo ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban“, ističu izvori u EP.

Sagovornici lista “Danas” najavljuju da će dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici biti obeležena tokom plenarnog zasedanja u Strazburu od 6. do 9. jula. U tom kontekstu, ističu da je planirano da predsednik EP Martin Šulc održi govor, kao i da poslanici doniraju novac udruženju „Majke Srebrenice“.

Kako saznaje “Danas”, deo sadržaja organizuje se na inicijativu poslanice Tanje Fajon. Ona će se, takođe, 10. jula pridružiti poslednjoj deonici „Marša mira“, a dan kasnije će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

Pojedini mediji su prethodnih dana objavili da se u nacrtu rezolucije EP konstatovalo da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995. streljala više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, dok je oko 30.000 žena i dece proterano u akciji etničkog čišćenja. U tekstu je naglašeno da Evropski savet, Komisija i zemlje članice EU „moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike“. Nacrt rezolucije je isticao i značaj politike pomirenja i ukazivao na važnu ulogu koju u tome imaju verske institucije, mediji i obrazovni sistem. Inicijator predloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčič, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata (ALDE), treća po snazi grupa u EP.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će RS preko ruskih instanci u Savetu bezbednosti UN izraziti nezadovoljstvo zbog rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, preneli su banjalučki mediji. Prema Dodikovim rečima, svi očekuju da će takva rezolucija „dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku“.

Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Rusije ili bilo čija druga, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da još nije odlučio da li će ići na obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici i da to zavisi od bezbroj faktora.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mali says:

    "EU „moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, .." PONOVICE SE SIGURNO! Jer bez iznosenja istine u istoriji,nemoze doci do iskrenog razumevanja i pokajanja svih strana.nemoze se uspostaviti duhovni balans i spokojstvo misli.Nepravda,trazi pravdu.Drugi se mogu lagati,pa cak i samog sebe mozete lagati, ali Boga,nemozete.Vasa karma je zavisna od vasih dela,pa pazite sta radite,i cemu mozete da se nadate... Budite mi svi dobri !

  2. Sibor says:

    kad se EU I Muslimani poklone sjeni 3200 Srpskih zrtava, masakriranim od strane krvnika Nasera Orica, onda ce se i Srbi pokloniti žrtvama masakra nad muslimanima Srebrenice pocinjenih u ocajanju i osvetnicom pohodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *