EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU: Kuga ponovo preti čovečanstvu

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU: Kuga ponovo preti čovečanstvu

31 јануара 2014

scientists working at the laboratoryKuga, bolest koja je u prošlosti nazivana “Crna smrt”, ponovo bi mogla da se pojavi i opasno zapreti čovečanstvu, smatraju naučnici s kanadskog DNK centra Univerziteta u Hamiltonu, piše “Dnevni avaz.”

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju da u slučaju epidemije ni BiH ne bi bila pošteđena.

Kanadski naučnici su izolovali tragove iz zuba žrtava od pre 1.500 godina i zaključili da je bakterija koja živi u trenutnoj populaciji glodara razvijenija od one za koju se smatra da je kriva za “Crnu smrt” i da bi mogla da pokrene novu pojavu kuge.

Prema izveštaju predstavljenom u časopisu “The Lancet Infectious Diseases”, nove analize ukazuju da su različiti sojevi bakterije “Yersinia” prouzrokovali i Justinijanovu kugu i “Crnu smrt”.

Epidemiolozi u BiH za sarajevski dnevnik ističu da je kroz istoriju ova bakterija s glodara prešla na ljude, a da “rezervoari” kuge postoje u mnogim delovima sveta.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić objasnio je da postoji opasnost da bi se, ukoliko dođe do epidemije, kuga mogla proširiti i na BiH.

“Bosna i Hercegovina bi, u tom slučaju, delila sudbinu celog sveta, jer se radi o globalnim pretnjama. Vrlo je moguće da se bakterija prenese, jer je 60 odsto zaraznih uzročnika isti i kod životinja i kod ljudi. To je grupa bolesti koju nazivamo zoonoze”, naveo je Fejzić.

Stručnjak tvrdi da te bakterije, koje su u dosta slučajeva registrovane u populacijama divljih životinja, predstavljaju ozbiljnu pretnju jer se prenose na ljude.

“Ono što je bitno su te genetske promene, mutacije… Imali smo nekoliko takvih primera s drugim bolestima kao što su razne influence, počev od ptičjeg i svinjskog gripe, koje predstavljaju stalnu opasnost za ljude. To je nešto što je činjenica – opasnost postoji”, upozorio je Fejzić.

Stručnjaci se nadaju da sadašnji antibiotici mogu, donekle, da preduprede scenario iz 14. veka, kada je od kuge život izgubilo 200 miliona ljudi.

Srećom, kazu naučnici iz Kanade, sada imamo antibiotike koje se mogu koristiti za efikasnije lečenje kuge, što umanjuje izglede za još jednu veliku razmeru pandemije, prenosi “Avaz”.

(Večernje novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u