ЕПИСКОП СПЦ затражио од Трампа да хитно заустави дешавања у Црној Гори

EPISKOP SPC zatražio od Trampa da hitno zaustavi dešavanja u Crnoj Gori

12 januara 2020

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pozvao je američkog predsednika Donalda Trampu da kod vlade Crne Gore interveniše da „pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje činie po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja“ SPC-a u toj zemlji.

„Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja“, rekao je episkop Irinej u pismu predsedniku SAD.Kako prenosi portal Sabornik, on je naveo da se „stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju verskih objekata SPC“, koja je prisutna u Crnoj Gori osam vekova, a što bi značilo gubitak verskog nasleđa i kulturne baštine.

„Gospodine Predsedniče, velikodušno ste učinili versku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu versku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja“, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

KOMENTARI6 komentara

 1. petrovgrad says:

  Slušao sam Dejana Lučića nedavno i izneo je podatak za imenovanog velikodostojnika SPC u Americi da je od novca dobijenih na ime odštete za oštećenu crkvu kupio na svoje ime kuću vrednu 2 miliona dolara.

 2. Zoran says:

  Al se bore za "svetinje"...ni za Kosovo nisu ovako radili. Za mene su nesto drugo svetinje...ne lazi, ne kradi....a ne zgrade.

  • Milan says:

   Po pitanju Kosova jesu se protivili predstavnici SPC u Crnoj Gori, ali ne zaboravi da Milo odavno kontroliše medije u Crnoj Gori. Moguće je da je narod sada ojačao jer primećuju i oni slabljenje američke sile. To što nisi video mnogobrojne stare crkve u Crnoj Gori ne daje ti pravo da budeš borac protiv Boga i protiv volje ovih ljudi što masovno izlaze na molitve i u protestne šetnje. ... Ovo je baš poslednje. U mom rodnom gradu postoje tri različite crkve: pravoslavna, katolička i evangelistička. Da se bilo koja od njih proda za većinu nas i bez obzira kojoj crkvi pripadamo to bi bio teški blam. A još da baš država preuzima bilo koju od njih to bi bila još veća katastrofa.

 3. Zoran says:

  Sta zoves Trampa, zovi Rusiju.:)

  • persida says:

   A sto ne zove Isusa, ako u njega veruje? Naravno da ne veruje, veruje samo mocnicima, to je crkva bila i takva je i sada. Da Hitler moze da zastiti njihovu imovinu, zvali bi Hitlera.

 4. Pera says:

  Pa ko ce da moli nego rodjeni amerikanac, koji je usput bio profesor u najezivijem jezuitskom univerzitetu lojola ! Uz put je popljackao nase crkve u Australiji, pokrao mlade studente iz Beograda i obucio ih znanjem stecenim kod jezivih katolika i kad je zagustilo, bez u ameriku rodnu grudu ! Ako neko sumnja u ovo sto napisah, pa neka pita nekog naseg vernika u Australiji koji su se sudili sa njim !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *