Episkopi se provodili na Kubi, patrijarh ih penzioniše?

Episkopi se provodili na Kubi, patrijarh ih penzioniše?

9 januara 2014

PatrijarsijaBeogradKako „Novosti“ saznaju u krugovima u vrhu Srpske pravoslavne crkve na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sinoda uskoro bi mogli da se nađu episkopi, kanadski Georgije i srednjeevropski Konstantin, inače rođena braća.

Prema njihovim informacijama, patrijarhu srpskom Irineju stigao je iz Kanade video-snimak o boravku dvojice vladika na Kubi – na moru. Vladike su na Kubu otputovali preko kanadske turističke agencije.

Odnosi episkopa Georgija i dela verujućih Srba u toj eparhiji nisu dobri. Sada je navodno pred patrijarhom video-materijal na kom su, pored ostalog, vladike na morskoj plaži „jako raskomoćene“.

Patrijarh je, kako saznajemo, i sam zatečen. Vrlo brzo mogla bi da bude pokrenuta inicijativa za Georgijevo penzionisanje, što se prošle godine dogodilo Konstantinu, na kog su se godinama pre toga žalili vernici i sveštenici.

Konstantin je posle penzionisanja, pronašao mir u manastiru Tavna, kod Bijeljine, gde ima sestru monahinju, a u selu u Semberiji, gde su svi rođeni, i brata sveštenika.

– Sad će, po svoj prilici, crkveni „vrh“ posle razmatranja snimka sa Kube tražiti od episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, da otkaže gostoprimstvo bivšem episkopu srednjeevropskom, koji je u toj svetinji, pre hirotonisanja u vladiku bio duhovnik – kaže jedan od episkopa SPC.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *