ЕПОХАЛНИ ДОГОВОР Каспијске „петорке“

EPOHALNI DOGOVOR Kaspijske „petorke“

12 avgusta 2018

Samit Kaspijske „petorke“ ima epohalan značaj, a Konvencija koja će na kraju biti usvojena će garantovati da u Kaspijsko more neće moći da ulaze vanregionalne vojne snage, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na početku 5. Kaspijskog samita u kazahstanskom gradu Aktau.„Naš samit zaista ima poseban, da ne kažem epohalan značaj. Pripremana tokom 20 godina pregovora Konvencija o pravnom statusu Kaspijskog mora daje isključivo pravo i odgovornost našim državama za sudbinu Kaspijskog mora i reguliše jasna pravila njegovog kolektivnog korišćenja“, rekao je Putin na samitu.

Prema njegovim rečima, dokument je dogovoren konsenzusom.

„Važno je da Konvencija jasno reguliše pitanja razgraničenja, plovidbe i ribolova, fiksira principe vojno-političke saradnje država, garantuje korišćenje Kaspijskog mora isključivo u mirnodopske svrhe i zabranjuje prisustvo oružanih snaga vanregionalnih država“, dodao je ruski lider.

Kako navodi, rešavanje pravnog statusa Kaspijskog mora će stvoriti uslove za razvoj tesne saradnje „petorke“ (Rusija, Kazahstan, Turkmenistan, Iran, Azerbejdžan) u svim pravcima.

Putin je dodao da je Rusija predložila da se „kaspijska petorka“ koncentriše na saradnju u razvoju digitalne ekonomije i u saobraćajno-logističkoj sferi. On je najavio osnivanje kaspijskog ekonomskog foruma i izgradnju dubokovodne luke u području Kaspijska do 2025. godine.

Ruski predsednik je naglasio da je od posebne važnosti što će Konvencija jasno regulisati pitanja razgraničenja i zabrane prisustva vanregionalnih država u tom području.

Sa druge strane, predsednik Irana Hasan Rohani je izjavio da će pregovori o konačnom dogovoru u vezi sa razgraničenjem na dnu Kaspijskog mora biti nastavljeni i da će biti potreban poseban sporazum o tom pitanju. On je dodao i da će konvencija zabraniti otvaranje stranih baza u ovom području.

Na kraju sednice, kako izveštava dopisnik Sputnjika, Konvenciju su na svečanoj ceremoniji potpisali predsednik Rusije RF Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Iljaham Alijev, predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predsednik Irana Hasan Rohani.

KOMENTARIJedan komentar

  1. gaga says:

    Svaka vam cast"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *