ЕПОХАЛНО ОТКРИЋЕ: НАСА пронашла другу Земљу!

EPOHALNO OTKRIĆE: NASA pronašla drugu Zemlju!

23 jula 2015

23434564545Astronomi koji tragaju za zemljinom dvojnicom otkrili su egzoplanetu koja je dosad najsličnija našoj, potencijalno stenovitu planetu koja kruži oko svoje zvezde na istoj razdaljini kao Zemlja oko Sunca, saopštila je danas Američka svemirska agencija.

Ne samo da se nalazi u „idealnoj zoni“, u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvezda liči na „stariju sestru“ našeg Sunca, navela je NASA.

Drugim rečima, ova egzoplaneta, nazvana Kepler 452b, koja se nalazi na 1.400 svetlosnih godina od nas, mogla bi da nam pruži uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici.

Za otkriće ove planete zaslužan je svemirski teleskop Kepler, vredan 600 miliona dolara, koji je lansiran 2009. godine sa zadatkom da otkriva nove svetove, slične našem.

„Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali 1,5 milijardi godina starije“, ističe NASA u svom saopštenju.

Njegova zvezda je za četiri procenata masivnija i 10 odsto svetlija od Sunca.

Ukoliko je, kao što se naučnici nadaju, Kepler 452b stenovita planeta, onda je vrlo verovatno akter zastrašujućeg scenarija, budući da pod uticajem vreline njene umiruće zvezde isparavaju sva njena jezera, mora i okeani.

„Ako je Kepler 452b zaista stenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije“, kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

„Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagreva njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvek da nestane sa planete“, dodao je on.

„U ovom trenutku Kepler 452b verovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svetlije“, naveo je Kaldvel.

Keplerova misija lansirana je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mlečni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć.

„Danas, nakon toliko hiljada novih otkrića, astronomi su na pragu da pronađu nešto o čemu je čovečanstvo sanjalo hiljadama godina – drugu Zemlju“, navela je danas NASA najavljujući otkriće egzoplanete Kepler 452b.

Američka svemirska agencija je danas objavila i najnoviji katalog kandidata za egzoplanete, u koji je na dosadašnjih 4.175 nebeskih tela koje je svemirski telekskop otkrio dodato više 500 novih, potencijalnih planeta.

„Katalog sadrži naše prve analize podataka koje je Kepler prikupio“, kazao je Džefri Kaflin sa Instituta SETI.

Kako prenosi AFP, u novom katalogu se našlo 12 kandidatkinja – planeta koje imaju dva puta manji prečnik od Zemlje i koje orbituju oko svoje zvezde u zoni koja podržava život.

Od njih 12, Kepler 452b „je prva čiji bi status planete trebalo da bude potvrđen“, saopštila je NASA.

KOMENTARIJedan komentar

  1. teletabis says:

    Lepa vest koja ništa ne znači, barem nama običnim ljudima. Prvo da se razumemo nešto. Sve što vidimo na zvezdanom nebu je staro desetine ili stotine hiljada svetlosnih godina. Ustvari svetlost je krenula od neke udaljene zvezde ili planete pre oko 1500 godina i tek je sada stigla do nas. Kakvi su se procesi u kosmičkim razmerama desili tokom ovog vremena saznaće neke druge generacije astronoma koje će se ovim baviti za 1500 godina. A mi, obični ljudi, `ajde da gledamo pred noge da ne skršimo vrat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *