ER SRBIJA spremna da poleti

ER SRBIJA spremna da poleti

1 avgusta 2013

air-srbija-(2)_620x0Vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovek nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad, Dzejms Hogan potpisali su danas u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija „prizemljila“ JAT, a dobila novu aviokompaniju Er Srbija.

Er Srbija biće, prema Hoganovim rečima, najbezbedniji avioprevoznik, koji će, prema Vučićevim rečima, do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu i postati najmoćnija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Vučić poručio je da je danas veliki i važan dan za Srbiju, jer će srpski avion biti postavljen na pistu za uzletanje, a ugovor sa Etihadom, agencijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, će Srbiji omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 miliona putnika dobiti pouzdanog prevoznika do značajnih destinacije Evrope i sveta.

Vučić je rekao da Srbija mora da opravda poverenje, jer će se od danas rad meriti po kriterijumima najrazvijenijeg dela sveta.

Vicepremijer je zahvalio ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću i drugim saradnicima koji su, kako je rekao, uložili mnogo energije u pravljenju nečega što predstavlja počtak i novo lice zemlje.

On je zahvalio i JAT-u koji je imao „mudrosti i zrelosti“ da prepozna novu viziju kompanije i zemlje.

Vučić je kazao da je zahvalan svima koji su „razumeli da je Srbija ispred svih i ispred svega, da je Srbija važnija od svih nas i da ćemo pravljenjem ovakve kompanije, koja će biti nesumnjivo najznačajnija u regionu, konačno moći da kažemo da smo lider, a da to ne zvuči patetično“.

„Ovo je prvi veliki posao od više planiranih kojim u Srbiju uvozimo tehnologiju, jer imamo veru u naše ljude, a ono što nam je nedostajalo je sistem i zajednički ćemo napraviti velike rezultat“, poručio je Vučić i dodao da će avioni „Er Srbije leteti dugo i visoko i sigurno na sopstvenim krilima“.

On je izrazio uverenje i očekivanje da će, kako je rekao, naš i njergov prijatelj šeik Muhamed, čija je vizija i želja da Srbija bude i jača i modernija i uspešnija, ponovo doći u Srbiju i da će biti realizovano još ovako važnih zajedničkih projekata.

„Krila Srbije, nova krila Srbije uskoro poleću, već pre kraja ove godine sa 10 novih aviona“, poručio je Vučić.

Etihad je Sporazumom kupio 49 odsto Jata, a država će, sa 51 odsto udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika sa novim imenom, koji će promeniti ime u Er Srbija.

Er Srbija će do kraja godine dobiti 10 novih erbas aviona, i zaposliti 50 pilota.

Stručnjaci očekuju da bi udomljavanje srpskog nacionalnog avioprevoznika trebalo da donese konačno rešavanje problema u poslovanju Jata, koji je opterećen dugom od 195 miliona evra.

Etihad je uspostavio redovne dnevne letove od 15. juna na liniji Abu Dabi-Beograd, i Jat ima svoj kod na toj avioliniji na osnovu sporazuma o komercijalnoj saradnji dve kompanije na više od 40 desetinacija.

Bliskoistočni avioprevoznik je jedna od najboljih firmi u toj branši u svetu. Etihad je kompanija sa 77 aviona i ima 10 milona putnika godisnje, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga.

Ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom „Er Berlinu“, 40 odsto u „Er Sejšelima“, oko tri odsto u „Er lingusu“, devet odsto u kompaniji „Virdžin Australija“ a u toku je preuzimanje 24 odsto indijskog Džet ervejza.

JAT je osnovan pre 66 godina, i danas je, posle tri procene kapitala, cetiri konkursa za strateskog partnera i pokusaja da se da na upravljanje srpskim biznismenima, konačno dobio strateskog patnera. Preteca „Jata“ je aviokompanija „Aeroput“, osnovana 1927. godine. Dve decenije kasnije, preimenuje se u Jugoslovenski aerotransport.

Od 2000. godine kompanija se deli na vise jedinica, „Jat“ gubi aerodrome u koje je ulagao u Beogradu, Podgorici i Tivtu, odvajuju se ketering, tehnika, hoteli, a velika imovina stecena u proslosti se rastace.

Jat trenutno ima 1.200 radnika od kojih je, prema procenama, veliki deo višak koji cma će biti obezbeđen socijalni program.

Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, letovi spajati republike bivse Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *