ЕРДОГАН: Америка није испоштовала услове

ERDOGAN: Amerika nije ispoštovala uslove

23 oktobra 2019

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da SAD nisu u potpunosti ispunile sve svoje obaveze iz sporazuma o Siriji, te da Ankara nije spremna na kompromise.

„Mi ćemo preduzeti sve neophodne korake. Ako krenemo putem kompromisa, otvoriće se put i za terorističke organizacije“, rekao je Erdogan.Podsetimo, nešto ranije je Erdogan izjavio da je Turska spremna da ponovo pokrene operaciju na severu Sirije ukoliko po isteku petodnevnog primirja Sjedinjene Američke Države ne ispune dogovor o povlačenju kurdskih snaga iz zone bezbednosti.

Turska od 9. oktobra sprovodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a.

Kurdi i Damask su zatim zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili su da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *