ЕРДОГАН: Америка није испоштовала услове

ЕРДОГАН: Америка није испоштовала услове

23 октобра 2019

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да САД нису у потпуности испуниле све своје обавезе из споразума о Сирији, те да Анкара није спремна на компромисе.

„Ми ћемо предузети све неопходне кораке. Ако кренемо путем компромиса, отвориће се пут и за терористичке организације“, рекао је Ердоган.Подсетимо, нешто раније је Ердоган изјавио да је Турска спремна да поново покрене операцију на северу Сирије уколико по истеку петодневног примирја Сједињене Америчке Државе не испуне договор о повлачењу курдских снага из зоне безбедности.

Турска од 9. октобра спроводи операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ-а.

Курди и Дамаск су затим закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а Асад је покренуо војску до северне границе и заузео неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавили су да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије, како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Без обзира на то, медији преносе да се привремено примирје повремено нарушава.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u