ЕРДОГАН ЕКСПЛОДИРАО – ДА ЛИ ЈЕ ПРЕТЕРАО?

ERDOGAN EKSPLODIRAO – DA LI JE PRETERAO?

24 oktobra 2021

Turski predsednik Erdogan zapretio da će proterati deset ambasadora zapadnih zemalja od toga sedam članica NATO.Pogođene države razgovarale u nedelju o odgovarajućem odgovoru Erdoganu. O čemu se radi?

U ponedeljak uveče su amabasdori Nemačke, Francuske, Holandije, Danske, Norveške, Švedske, Finske kao i SAD, Kanade i Novog Zelanda objavili apel u kojem traže brzo oslobađanje turskog preduzetnika i sponzora kulture Osmana Kavale.

Kavala (64) je još od 2017. u istražnom zatvoru mada je Evropski sud za ljudska prava još 2019. naložio Turskoj da ga oslobodi.

Odiseja po sudovima

Kavala nije političar i nema političkih ambicija. Svojim kulturnim sponzorstvom, međutim, postao je antiteza Erdoganu i njegova meta. Svojom fonadacijom Kavala pruža platformu kulturnim radnicima, ali i manjinama u Turskoj. Erdogan i državni mediji upoređuju Kavalu sa Džordžom Sorošem. Pritom sugerišu da strani igrači sprovode zaveru protiv Turske.

Osman Kavala je prvo bio optužen za iniciranje i finansiranje protesta 2013. u Istanbulu, u parku Gezi kada su turski građani demonstrirali protiv sve većeg uticaja turskog predsednika Erdogana i sistematskog potkopavanja načela „oca nacije“ Kemala Atatürka o oštroj podeli svetovnog i verskog života i vlasti.

Od tih optužbi ga je sud u Turskoj oslobodio februara 2020. i trebalo je po presudi Evropskog suda da bude pušten na slobodu.

Ali, izdata je nova optužnica – ovaj put da je umešan u puč 15. jula 2016. U optužnici se govori o poltičkoj i vojnoj špijunaži, terorizmu, zaveri, potkopavanja režima i tome slično. Takođe je ponovo otvoren „Gezi proces“.

Kavala i još 50 optuženih imaju ročište u Istanbulu 26. novembra. U znak protesta protiv Erdoganovih optužbi, Kavala je u petak preko svojih advokata dao do znanja da više neće prisustvovati sudskim raspravama. Pod ovim okolnostima više nije moguće pravedno suđenje, preneli su advokati.

Erdogan je „eksplodirao“

Na apel ambasadora je odmah usledila žestoka reakcija Redžepa Tajipa Erdogana. „Ko ste vi uopšte? Mislite da možete Turskoj da držite lekcije?“ Tako su ga citirali turski mediji.

Ambasadori dotičnih zemalja su već u utorak pozvani u tursko ministarstvo spoljnih poslova. Nemački ambasador Jirgen Šulc poslao je svog otpravnika poslova. Tom prilkom je apel ambasadora kritikovan kao mešanje u unutrašnje poslove i jasno stavljeno do znanja da je to „neprihvatljivo“. To je već samo po sebi ozbiljan diplomatski korak. Ali Erdogan se nije na tome zaustavio.

U subotu u Eskišehiru u zapadnoj Turskoj Erdogan je rekao da je Ministarstvu spoljnih poslova dao odgovarajuće instrukcije da se deset ambasadora proglasi nepoželjnim – diplomatskim rečnikom „persona non grata“. Takav korak obično znači da sledi proterivanje diplomata. Erdogan nije postavio nikakv rok – uobičajeno da se se abasadoriam daje rok od 48 sati.Oči uprte u Čavušoglua

Iz krugova ministarstva spoljnih poslova u Berlinu rečeno je: „Primili smo k znanju izjave turskog predsednika Erdogana i izveštavanje o tome i trenutno smo u intenzivnim konsultacijama sa devet drugih pogođenih dražava.“ Američki Stejt dipartment je rekao da je zatražena „jasna pozicija iz Ministarstva inostranih poslova Turske“.

Oči su sada uprte u turskog ministra inostranih poslova Mevluta Čavušoglua koji se trenutno nalazi u Južnoj Koreji. Ako on bude sledio uputstva svog šefa, bio bi to drastičan korak koji bi veoma opteretio odnose između NATO partnera Turske i EU i SAD – nedelju dana pre samita G20 u Rimu. Erdogan se zapravo nada tom prilikom – bilateralnom sastanku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno (16.10.2021.) bila u oproštajnoj poseti Turskoj. Nemački političari oštro osuđuju potez Erdogana. Potpredsednica Bundestaga, poltičarka Zelenih Klaudija Rot, zahteva sankcije i prekid izvoza oružja Turskoj.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Osman Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je za finansiranje protesta i učestvovanje u neuspelom državnom udaru protiv Taipa Erdogana. Osman Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA zatražio njegovo puštanje na slobodu. Čuješ, Evropski Suda za Ljudska Prava traži da Erdogan pusti na slobodu čoveka koji je učestvovao u državnom udaru. Od kuda toliko ovlašćenja tom Evropskom sudu? Odatle što je EU civilno društvo, ako im neko nije po volji, oni puste s' lanca Sud. A Sud ima izvršnu vlast, to je NATO. Međutim, NATO Turcima ne može ništa, NATO su kukavice koje napadaju samo neku izmučenu državicu kod koje je sistematski razvio svoju Petu kolonu. Pogodili ste, mislim na Srbiju.

  2. Rista says:

    Izbrisao sam originalan komentar iz zaštitnih razloga...pa da napišem neku smutljivu zamenu. Nisam nikada voleo Navaljne i Kavaljne, Đinđiće i Ćosiće, Draškoviće i Koštunice, ali ti ljudi, podržani i vođeni američkom rukom su uspeli da zaebu narod do besvesti. Navaljni i Kavaljni neće nikada uspeti, ali ima onih ostalih koji jesu uspeli, kao Đinđić na primer. Posle njih - beše potop. Lično bih voleo da Kavaljni uspe u turskoj i da sruši Erdogana i tako upropasti današnju tursku koju i zapad i istok čekaju na volej. Bez obzira na sve ratove, pobede i većinom poraze, isto to su i zapad i istok čekali sa Srbijom posle NATO bombardovanja. Očigledno danas, bombardovanje NATOa nije uspelo. I oni sa istoka i zapada su dočekali. Tako se Rusija glatko rešila traume nemoći da pomogne Srbiji, što će, gledano sa srpske strane, ostati rak rana na Rusiji zauvek, a Zapad se oslobodio rak rane da mu nije uspelo ratom da savlada Srbiju. Nije Srbija pobedila, ali tada , posle bombardovanja, nije još uvek izgubila. Na stranu to, jer je suviše komplikovano i teško da Srbi tako nešto razumu. Erdogan je još uvek dosta snalažljiv i čestitam ako uspe da se održi i eliminiše te anti turske Kavaljne. Kažem, mi bi svi voleli da Kavaljni ili onaj Gulah, kako li se zove, ipak uspeju i unakaze tursku. Pa kad su uspeli Đinđići i koštunice, što ne bi i Kavaljni u Turskoj? Milošević je trebao da ih poapsi i da ih razvlači po sudovima dok ne crknu. Tako sa izdajnicima radi Erdogan, tako radi i Putin sa Navaljanim, samo naš Milošević nije uspeo to isto da uradi. I Erdogan i Putin znaju da će ili otići Kavaljni i Navaljni ili će oni zaglaviti ispod giljotine. E ali, Rusi i Turci nisu Srbi. Ili bolje reći, Srbi nisu rusi i turci i nisu bili u stanju da podrže svoga Putina ili Erdogana, svejedno. Zato danas kljucamo bobice iz pederskih knjiga naših đaka, made in kroacija i holandija. Ono što Srbi ne znaju je da iz tih knjiga deca kroacije i Holandije NE uče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *