ЕРДОГАН ГАЗИ – РУСИЈА САМО ГЛЕДА

ERDOGAN GAZI – RUSIJA SAMO GLEDA

8 novembra 2020

Turska se raduje što je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad strateškim gradom Šuša u Karabahu, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.

„Želim prvo da čestitam Azerbejdžanu na pobedi u Šuši i oslobođenju sedam regiona. Minska grupa za 30 godina nije mogla da reši problem. Više se nije moglo čekati i napokon je Azerbejdžan izvojevao pobedu. To je znak da je potpuna pobeda blizu. Radost Azerbejdžana je naša radost“, izjavio je Erdogan, govoreći u gradu Kodžieli.



Ranije je predsednik Azerbejdžana, u obraćanju naciji, saopštio da je vojska republike preuzela kontrolu nad drugim po veličini gradom u Karabahu – Šuša. Međutim, Jerevan tvrdi da se i dalje vode borbe za ovaj grad.

Drugi po veličini grad Karabaha prešao pod kontrolu Azerbejdžana

Grad Šuša u Nagorno-Karabahu prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, saopštio je predsednik republike Ilhan Alijev, prenosi AZTV. Jermenija ne potvrđuje ove informacije.

„Grad Šuša je oslobođen okupacije. Šuša je naša. Karabah je naš. Čestitam celom azerbejdžanskom narodu na ovom događaju“, izjavio je Alijev, obraćajući se naciji.

On je rekao da je „Šuša bila pod okupacijom 28 godina“.

„Pobedili smo na bojnom polju, a ne za pregovaračkim stolom. Pregovori su se pokazali besmislenim“, naglasio je Alijev.

Predsednik je saopštio da je od početka sukoba 27. septembra oslobođeno oko 200 naselja i da će današnji dan ući u istoriju Azerbejdžana.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovenisjan je, međutim, napisao da se borbe za grad i dalje vode.

„Borbe u Šuši se nastavljaju. Čekajte i verujte našoj vojski“, napisao je Ovenisjan na fejsbuku.

Turci upravljaju azerbejdžanskim dronovima koji bombarduju Karabah

Udarni dronovi Azerbejdžana tukli su centar Stepanakerta, glavnog grada Karabaha.

Ovo nije slučajno. U novom napadu Bakua na Karabah, udarni dronovi turske i izraelske proizvodnje su postali jedna od glavnih pretnji nepriznatoj republici.

Ima indicija da dronovima u napadu upravljaju oficiri i operateri turske armije.

Pripreme za napad na Karabah počele su najverovatnije polovinom avgusta. Jer, 13. avgusta su se predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov sastali sa visokom vojnom delegacijom iz Ankare na čelu sa ministrom odbrane Turske Hulusi Akarom.

U Azerbejdžanu su u prvoj polovini avgusta održane zajedničke vežbe dve zemlje.

Ovo je samo još jedna potvrda koliko je Turska uključena u rat za Karbah, koliko važnu ulogu u njemu igra.

U dobroj meri upravo zbog zamaskiranog ulaska Turske u rat, Jermenija je kompletno mobilisala svoj vojni potencijal i sve jedinice stavila u punu borbenu pripravnost.

Ne čudi, u ovom kontekstu, ni što je predsednik njene vlade – Nikol Pašinjan – objavio: na primirje ćemo pristati samo u slačaju da se Turska povuče sa Južnog Kavkaza. Dakle: iz Azerbejdžana…

KOMENTARI



10 komentara

 1. Archelay says:

  Erdogan to radi kao da je u Turskoj sve u redu pa jos ovo fali.Raskrilio se toliko kao da niko mu nista ne moze.A kada se sve ovo zavrsi,shvatice sa kim ima posla ali bice kasno jer ovakvo zadovoljstvo kosta i pare,i zrtve i zastoj koji ce se odraziti nivoa standarda turaka.Nek mu je Bog upomoc.

 2. petrovgrad says:

  Komunizam je poklonio Nagoenji Karabah Azerbejdžanu. Rusi se nisu odrekli komunističkog nasledja. Ne mogu Rusi protiv komunističkih odluka. Sa Krimom je bio iznudjeni potez, da ne bi Rusija ostala totalno opkoljena od NATO.Sankcije koje su zbog toga uvedene Rusiji, u mnogome koče razvoj Rusiji. Takav je slučaj sa Baranjom kod nas. Komunisti na čelu sa Djilasom poklonili su Baranju Hrvatskoj. Šta sada da uradi bilo koje rukovodstvo Srbije. Komunizam je omča oko vrata koja je nametnuta Slovenskim narodima, koja je diktiran iz Vatikana. Dok muslimane ne zauzmu Vatikan, za slovenske narode i pravoslavni svet nema slobode.

  • Slobodanka says:

   Ne znaš dovoljno, pa praznine popunjavaš lupnjavom. Nekad je postojao i Crveni Kurdistan i to izmedju Jermenije i Nagorno Karabaha, po popisu iz 1926 imao je oko 51 hiljadu stanovnika. Oko 73 posto tog stanovništva činili su Kurdi, a 26 posto Azeri. U vreme SSSR Crveni Kurdistan je proglašen za autonomnu oblast Azerbejdžanske sovjtske republike, centar oblasti je bio u Ličinu a veoma važan grad te oblasti bio je i grad Šuša. Jesu li ti poznata ova mesta iz najnovijih vesti? Oblast je ukinuta 1930 SSSR, a stanovništvo je raseljeno u Kazahstan. Oblast je pripala Nagorno Karabahu, tek 1930 na taj način Jermenija i Nagorno Karabah su dobili fizičku vezu. Staljin je raselio i krimske Tatare za Krima zbog njihove saradnje sa okupatorima, dakle vodio je računa koje stanovništvo čini granice države. U Sovjetsko vreme Nagorno Karabah postao je autonomna oblast u okviru Azerbejdžana. Čim se raspao SSSR Nagorno Karabah je proglasio nezavisnost, što znači da u sledećem koraku pripojili bi se Jermeniji. Dosad niko nije priznao nezavisnost Nagorno Karabaha, ni Jermenija. Problem za Jermeniju je što je okružena zemljama koje nisu članice ODKB i koje su prema njoj neprijateljske. Problem za Rusiju je da bi takvim priznanjem gurnula Azerbejdžan u još bliži savez sa Turskom. Time bi pala Deklaracija 5 kaspijskih država (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Turkmenistan, Iran) da neće biti stranih vojnih baza na njihovoj teritoriji. Rusiji nije u interesu da u Azerbejdžanu i Turkmenistanu osvanu Nato baze, isto važi i za Kazahstan koji je članica ODKB. Jedno vreme NATO je imao bazu u Kazahstanu, jedva su otišli odatle, što ne znači da ne bi ponovo došli u Kazahstan i to vrlo rado. Trenutno stanje je problem i za Zapad, jer objektivno ne mogu značajno da pomognu Jermeniji po pitanju Nagorno Karabaha, a imaju u njoj svog prozapadnog lidera Pašinjanina. Francuska ako prizna nezavisnost Nagorno Karabaha imaće nove terorističke akte, ovo što se desilo prethodnih dana bilo je tek mala opomena.

  • Slobodanka says:

   Turska je iskoristila konfuziju Južnog Kavkaza nastalu zbog nastojanja SAD i NATO-a, takodje i EU, da se i ovde približe granicama Rusije. Ali isprednjačila je Turska jer ona se približila Azerbejdžanu. NATO-u i Evropskoj uniji smeta da preko nepouzdane Turske nešto se menja u ovoj oblasti. Zapad je imao svoj plan širenja na Južnom Kavkazu, ali Turska ih je pretekla, zaskočila.

 3. M says:

  Eto,Rusi su imali prilike naučiti još neke stvari!Npr.kako se vodi suvremeni rat u svom jednostavnijem obliku,te vrijednost i upotreba dronova!Kao i vrijednost hrabrosti i odlučnosti!Vjerovatno i još toga!To je dobro,još su relativno jeftino i prošli!A trebat će im svo to prošireno znanje!Uskoro!I ako budu zbog toga pametniji i vredniji,dobro za njih!

  • Mile says:

   Rusija zna da obara dronove, ali pitanje je koliko je za to sposobna Jermenija, bez obzira što je članica ODKB, a prvenstveno zbog njene prozapadne orijentacije.

 4. persida says:

  Uskoro ce Turci u Moskvu, ako Putin ovako nastavi.

  • Erulian says:

   Turci su na povodcu Putinu, samo se sprovodi dresura Jermena, koji bi hteli da ih Yapad hrani a Rusija brani. To ne ide.

  • Milan says:

   Druge ciljeve ima Turska. Turci bi da uvuku u ovo Severni Kavkaz koji pripada Rusiji i Kazahstan koji je članica ODKB. Kao da je u igri raspad ODKB; Rusija, Belorusija, Jermenija?, Kazahstan?, Tadžikistan?, Kirgizija. Time bi dugačka južna granica Rusije postala vruća granica, a u tom južnom delu Rusije nalaze se i važni naftni izvori. Hitler je hteo da proširi nemačku naciju na istok, ujedno da osvoji i ruske naftne izvore (Barbarosa). Nije uspeo. Turska, isto kao i Hitlerova Nemačka nema svoje naftne izvore. Ali za razliku od Hitlera Erdoganova neoosmanska imperija može da računa sa narodima turkijske grupe koji tamo već žive. U zapadne Turkijce spadaju neki narodi jugoistočne Evrope, moguće i ovi migranti što uporno stižu u Evropu, delovi jugozapadne Azije, severozapadni Iran. Dok istočna grupa Turkijaca nalazi se u centralnoj Aziji, dakle i u Rusiji, zatim u Kazahstanu i u Ujgurskom regionu (Kina).

  • Milan says:

   Zar ne vidiš kako se danas ratuje. Lupetaš ko stari pokvareni doboš. Moskva već ima oko 2 miliona muslimana, Turska uopšte ne mora da ide u Moskvu, dovoljno je da ih samo podstrekne, naprimer sa pričom o Rusiji nepravednoj prema Azerbejdžanu, odnosno prema Muslimanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *