ЕРДОГАН ГАЗИ – РУСИЈА САМО ГЛЕДА

ЕРДОГАН ГАЗИ – РУСИЈА САМО ГЛЕДА

8 новембра 2020

Турска се радује што је азербејџанска војска преузела контролу над стратешким градом Шуша у Kарабаху, изјавио је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган.

„Желим прво да честитам Азербејџану на победи у Шуши и ослобођењу седам региона. Минска група за 30 година није могла да реши проблем. Више се није могло чекати и напокон је Азербејџан извојевао победу. То је знак да је потпуна победа близу. Радост Азербејџана је наша радост“, изјавио је Ердоган, говорећи у граду Kоџиели.Раније је председник Азербејџана, у обраћању нацији, саопштио да је војска републике преузела контролу над другим по величини градом у Kарабаху – Шуша. Међутим, Јереван тврди да се и даље воде борбе за овај град.

Други по величини град Kарабаха прешао под контролу Азербејџана

Град Шуша у Нагорно-Kарабаху прешао је под контролу Азербејџана, саопштио је председник републике Илхан Алијев, преноси АЗТВ. Јерменија не потврђује ове информације.

„Град Шуша је ослобођен окупације. Шуша је наша. Kарабах је наш. Честитам целом азербејџанском народу на овом догађају“, изјавио је Алијев, обраћајући се нацији.

Он је рекао да је „Шуша била под окупацијом 28 година“.

„Победили смо на бојном пољу, а не за преговарачким столом. Преговори су се показали бесмисленим“, нагласио је Алијев.

Председник је саопштио да је од почетка сукоба 27. септембра ослобођено око 200 насеља и да ће данашњи дан ући у историју Азербејџана.

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Овенисјан је, међутим, написао да се борбе за град и даље воде.

„Борбе у Шуши се настављају. Чекајте и верујте нашој војски“, написао је Овенисјан на фејсбуку.

Турци управљају азербејџанским дроновима који бомбардују Kарабах

Ударни дронови Азербејџана тукли су центар Степанакерта, главног града Kарабаха.

Ово није случајно. У новом нападу Бакуа на Kарабах, ударни дронови турске и израелске производње су постали једна од главних претњи непризнатој републици.

Има индиција да дроновима у нападу управљају официри и оператери турске армије.

Припреме за напад на Kарабах почеле су највероватније половином августа. Јер, 13. августа су се председник Азербејџана Илхам Алијев и азербејџански министар одбране Закир Хасанов састали са високом војном делегацијом из Анкаре на челу са министром одбране Турске Хулуси Акаром.

У Азербејџану су у првој половини августа одржане заједничке вежбе две земље.

Ово је само још једна потврда колико је Турска укључена у рат за Kарбах, колико важну улогу у њему игра.

У доброј мери управо због замаскираног уласка Турске у рат, Јерменија је комплетно мобилисала свој војни потенцијал и све јединице ставила у пуну борбену приправност.

Не чуди, у овом контексту, ни што је председник њене владе – Никол Пашињан – објавио: на примирје ћемо пристати само у слачају да се Турска повуче са Јужног Kавказа. Дакле: из Азербејџана…

KOMENTARI10 коментара

 1. Archelay says:

  Erdogan to radi kao da je u Turskoj sve u redu pa jos ovo fali.Raskrilio se toliko kao da niko mu nista ne moze.A kada se sve ovo zavrsi,shvatice sa kim ima posla ali bice kasno jer ovakvo zadovoljstvo kosta i pare,i zrtve i zastoj koji ce se odraziti nivoa standarda turaka.Nek mu je Bog upomoc.

 2. petrovgrad says:

  Komunizam je poklonio Nagoenji Karabah Azerbejdžanu. Rusi se nisu odrekli komunističkog nasledja. Ne mogu Rusi protiv komunističkih odluka. Sa Krimom je bio iznudjeni potez, da ne bi Rusija ostala totalno opkoljena od NATO.Sankcije koje su zbog toga uvedene Rusiji, u mnogome koče razvoj Rusiji. Takav je slučaj sa Baranjom kod nas. Komunisti na čelu sa Djilasom poklonili su Baranju Hrvatskoj. Šta sada da uradi bilo koje rukovodstvo Srbije. Komunizam je omča oko vrata koja je nametnuta Slovenskim narodima, koja je diktiran iz Vatikana. Dok muslimane ne zauzmu Vatikan, za slovenske narode i pravoslavni svet nema slobode.

  • Slobodanka says:

   Ne znaš dovoljno, pa praznine popunjavaš lupnjavom. Nekad je postojao i Crveni Kurdistan i to izmedju Jermenije i Nagorno Karabaha, po popisu iz 1926 imao je oko 51 hiljadu stanovnika. Oko 73 posto tog stanovništva činili su Kurdi, a 26 posto Azeri. U vreme SSSR Crveni Kurdistan je proglašen za autonomnu oblast Azerbejdžanske sovjtske republike, centar oblasti je bio u Ličinu a veoma važan grad te oblasti bio je i grad Šuša. Jesu li ti poznata ova mesta iz najnovijih vesti? Oblast je ukinuta 1930 SSSR, a stanovništvo je raseljeno u Kazahstan. Oblast je pripala Nagorno Karabahu, tek 1930 na taj način Jermenija i Nagorno Karabah su dobili fizičku vezu. Staljin je raselio i krimske Tatare za Krima zbog njihove saradnje sa okupatorima, dakle vodio je računa koje stanovništvo čini granice države. U Sovjetsko vreme Nagorno Karabah postao je autonomna oblast u okviru Azerbejdžana. Čim se raspao SSSR Nagorno Karabah je proglasio nezavisnost, što znači da u sledećem koraku pripojili bi se Jermeniji. Dosad niko nije priznao nezavisnost Nagorno Karabaha, ni Jermenija. Problem za Jermeniju je što je okružena zemljama koje nisu članice ODKB i koje su prema njoj neprijateljske. Problem za Rusiju je da bi takvim priznanjem gurnula Azerbejdžan u još bliži savez sa Turskom. Time bi pala Deklaracija 5 kaspijskih država (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Turkmenistan, Iran) da neće biti stranih vojnih baza na njihovoj teritoriji. Rusiji nije u interesu da u Azerbejdžanu i Turkmenistanu osvanu Nato baze, isto važi i za Kazahstan koji je članica ODKB. Jedno vreme NATO je imao bazu u Kazahstanu, jedva su otišli odatle, što ne znači da ne bi ponovo došli u Kazahstan i to vrlo rado. Trenutno stanje je problem i za Zapad, jer objektivno ne mogu značajno da pomognu Jermeniji po pitanju Nagorno Karabaha, a imaju u njoj svog prozapadnog lidera Pašinjanina. Francuska ako prizna nezavisnost Nagorno Karabaha imaće nove terorističke akte, ovo što se desilo prethodnih dana bilo je tek mala opomena.

  • Slobodanka says:

   Turska je iskoristila konfuziju Južnog Kavkaza nastalu zbog nastojanja SAD i NATO-a, takodje i EU, da se i ovde približe granicama Rusije. Ali isprednjačila je Turska jer ona se približila Azerbejdžanu. NATO-u i Evropskoj uniji smeta da preko nepouzdane Turske nešto se menja u ovoj oblasti. Zapad je imao svoj plan širenja na Južnom Kavkazu, ali Turska ih je pretekla, zaskočila.

 3. M says:

  Eto,Rusi su imali prilike naučiti još neke stvari!Npr.kako se vodi suvremeni rat u svom jednostavnijem obliku,te vrijednost i upotreba dronova!Kao i vrijednost hrabrosti i odlučnosti!Vjerovatno i još toga!To je dobro,još su relativno jeftino i prošli!A trebat će im svo to prošireno znanje!Uskoro!I ako budu zbog toga pametniji i vredniji,dobro za njih!

  • Mile says:

   Rusija zna da obara dronove, ali pitanje je koliko je za to sposobna Jermenija, bez obzira što je članica ODKB, a prvenstveno zbog njene prozapadne orijentacije.

 4. persida says:

  Uskoro ce Turci u Moskvu, ako Putin ovako nastavi.

  • Erulian says:

   Turci su na povodcu Putinu, samo se sprovodi dresura Jermena, koji bi hteli da ih Yapad hrani a Rusija brani. To ne ide.

  • Milan says:

   Druge ciljeve ima Turska. Turci bi da uvuku u ovo Severni Kavkaz koji pripada Rusiji i Kazahstan koji je članica ODKB. Kao da je u igri raspad ODKB; Rusija, Belorusija, Jermenija?, Kazahstan?, Tadžikistan?, Kirgizija. Time bi dugačka južna granica Rusije postala vruća granica, a u tom južnom delu Rusije nalaze se i važni naftni izvori. Hitler je hteo da proširi nemačku naciju na istok, ujedno da osvoji i ruske naftne izvore (Barbarosa). Nije uspeo. Turska, isto kao i Hitlerova Nemačka nema svoje naftne izvore. Ali za razliku od Hitlera Erdoganova neoosmanska imperija može da računa sa narodima turkijske grupe koji tamo već žive. U zapadne Turkijce spadaju neki narodi jugoistočne Evrope, moguće i ovi migranti što uporno stižu u Evropu, delovi jugozapadne Azije, severozapadni Iran. Dok istočna grupa Turkijaca nalazi se u centralnoj Aziji, dakle i u Rusiji, zatim u Kazahstanu i u Ujgurskom regionu (Kina).

  • Milan says:

   Zar ne vidiš kako se danas ratuje. Lupetaš ko stari pokvareni doboš. Moskva već ima oko 2 miliona muslimana, Turska uopšte ne mora da ide u Moskvu, dovoljno je da ih samo podstrekne, naprimer sa pričom o Rusiji nepravednoj prema Azerbejdžanu, odnosno prema Muslimanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u