ЕРДОГАН: Грчка ће добити оно што заслужује

ERDOGAN: Grčka će dobiti ono što zaslužuje

14 oktobra 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku i Kipar da nisu ispunile obećanja koja su dala tokom pregovora sa Evropskom unijom i NATO, poručivši da će Turska uzvratiti na odgovarajući način.

Erdoganovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je Ankara vratila istraživački brod „Oruč Reis“ u spornu teritoriju kod grčkog ostrva.Turski mediji prenose da dva grčka vojna broda nadgledaju istraživački brod.

„Naš ‘Oruč Reis’ se vratio na dužnost u Mediteran. Nastavićemo da dajemo Grčkoj odgovor na terenu, onakav kakav zaslužuje, kao i kiparskoj administraciji sa grčke strane, koji nisu ispunili svoja obećanja data pred NATO i EU“, rekao je Erdogan.

On nije precizirao koja su to obećanja, ali su turski zvaničnici optužili grčke kolege da su načinili niz provokacija u skorije vreme, napominje AP.

Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke, koji je posredovao u razgovorima između Atine i Ankare, kritikovao je Tursku jer je preuzela „unilateralne korake“ u istočnom Mediteranu koji podrivaju napor da se ublaže tenzije, preneo je Tanjug.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Bakir će podržavati Erdogana makar mu ruke bile krvave do laktova.

  2. Slobodanka says:

    Turska vrši istraživanja gasa u Sredozemnom moru negde izmedju ostrva Krit i Kipar. Izmedju Grčke i Turske i s druge strane Kipra postoje neslaganja o granicama na moru. Turska smatra da joj puno više pripada morske zone (IES isljučive ekonomske zone) nego što to dozvoljava morsko pravo, i još više nego što to smatraju Grčka i Kipar. Medjunarodno pravo nema ko da sprovodi, znači Grčka mora samostalno da odbrani svoju morsku zonu. Dve NATO članice na ivici su medjusobnog sukoba. Šta radi moćni satanistički NATO? Da li i oni čekaju da se ostvari proročanstvo oca Pajsija Svetogorca?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *