Ердоган хоће да му народ додели моћ султана

Ердоган хоће да му народ додели моћ султана

31 октобра 2016

1453302443 Erdogan 34

Турска влада, упоредо са борбом против људи имама Фетулаха Гулена, оптуженог за покушај пуча у јулу ове године, и „курдских терориста”, ужурбано ради и на промени устава како би био уведен председнички систем. Реџеп Тајип Ердоган на томе инсистира откако је у августу 2014. године засео у фотељу шефа државе.

Садашњи парламентарни систем је гломазан и неефикасан, тврде Ердоган и његови следбеници у владајућој Партији правде и развоја (АКП). У опозицији упозоравају да он на тај начин у ствари жели да обнови „султански систем владавине”, јер би у својим рукама имао све полуге власти. „То је увлачење земље у диктатуру”, кажу критичари.

Према важећем прописима, шеф државе је полупроцедурална фигура.

„Ми у Партији правде и развоја сматрамо да је председнички систем неопходан Турској јер ће обезбедити трајну стабилност земље, национално јединство, настављање развоја и привредног раста”, уверава премијер Бинали Јилдирим и позива опозиционе странке да подрже ову иницијативу.

Према премијеровима најавама, мандат председника државе по новом уставу трајао би пет година, на колико ће се убудуће вероватно бирати и посланици националне скупштине. Друге појединости се још не саопштавају, сем што се истиче да ће нови систем бити прилагођен турским специфичностима. Предлог измењеног устава ускоро ће се наћи пред посланицима.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u