ЕРДОГАН КРЕЋЕ НА ИЗРАЕЛ! ПРЕТИ ДА ЋЕ МОБИЛИСАТИ ЦЕО СВЕТ против ТЕЛ АВИВА; НЕТАЊАХУ: Црвена линија је пређена! НЕМА НАЗАД

ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PRETI DA ĆE MOBILISATI CEO SVET protiv TEL AVIVA; NETANJAHU: Crvena linija je pređena! NEMA NAZAD

11 maja 2021

Predsednik Turske Redšep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio „teror“ Izraela protiv Palestinaca.– Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija“, napisao je Erdogan na Telegramu.

On je dodao da će „Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima“.

Ranije je vojska Izraela odlučila da poveća prisustvo na granici sa Pojasom Gaze, pošto su u poslednje vreme nastavljena raketiranja iz enklave po teritoriji Izraela.

Pored toga, već nekoliko dana se nastavljaju sukobi u Istočnom Jerusalimu. Prema podacima Crvenog polumeseca u Jerusalimu, samo noćas je u sukobu Palestinaca i izraelske policije bilo povređeno 80 osoba.

NETANJAHU: CRVENA LINIJA JE PREĐENA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas „prešla crvenu liniju“ raketnim napadom na Jerusalim.

On je najavio oštar odgovor.

„Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo“, istakao je Netanjahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je u izraelskom napadu na Pojas Gaze poginulo devetoro ljudi, a prema navodima palestinskih medija, među žrtvama je i troje dece.

Prethodno su u Jerusalimu ođeknule eksplozije, nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum Hamasa upućen vladi Izraela da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida izjavio je da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, „zločin i agresiju“ koje Izrael čini u Jerusalimu.

Zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu večeras su održane i hitne konsultacije u Savetu bezbednosti UN.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Erdogan? Pa neće ga islamski svet podržati, jer on baš kao da srlja u rasturanje Turske. Neće se to oma dogoditi ali će početi kad Amerima zatreba sa Kurdskim nemirima. I tako dalje...A većina islamskih zemalja tačno zna da ne treba saplitati Ameriku i neće Erdogana ni saslušati. Ni kada je Izrael upao na neki Turski brod pre nekoliko godina i pomlatio mu vojnike kao gusare ili već ne znam šta je bilo, niko od islamskih država nije previše talasao a nije ni erdogan. Od tada Erdogan ne spava mirno. A islamske države sa kojima on misli da može računati, kao što je Azerbejdžan i Libija na primer, neće ga slediti tako daleko a sve i da ga slede, od njih nema neke veće pomoći. Prihvatile su pomoć Turske, Erdogan se učinio sam sebi velik, samo tu je kraj slave. Nije mi jasno da Erdogan stvara sebi neprijatelje od najjačih svetskih sila. Tu spada i Izrael. Uopšte mi nije jasno jel naivan, nagovoren ili lud.

    • persida says:

      Risto, ne verujem Erdoganu, ali ti nemas pojma ko vodi danasnje Arape. Porodica Saad (koja jase Saudi Arabiju) je jevrejska i radi za Izrael. Jevreji vladaju arapskim svetom preko svojih infiltriranih ljudi i preko korupcije, bas onako kako su to opisali u Protokolima sionskih mudraca. Nista novo, nejevreji su i dalje marva koja se prodaje za saku dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *