ЕРДОГАН НА ПОТЕРНИЦИ! Ево ко га оптужује и зашто

ERDOGAN NA POTERNICI! Evo ko ga optužuje i zašto

13 jula 2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužen je u Švedskoj za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Tužbu je podiglo petoro švedskih poslanika zbog, kako je navedeno, uloge turskog predsednika u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata 2015. godine.

Ovo je prva tužba protiv predsednika Turske podignuta u Švedskoj. Pored Erdogana, presudom je obuhvaćeno i još nekoliko turskih zvaničnika i ministara, među kojima i premijer Binali Jildirim.

– Svako ko namerno uništi, delimično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid – stoji u tužbi.

Sada je na državnom tužiocu da odluči da li će pokrenuti istragu po optužbi ili ne. Ukoliko to uradi, Švedska bi mogla da izda nalog za Erdoganovo hapšenje.

Poslanik Anika Lilemets izjavila je da podnosioci tužbe od suda traže da se Erdogan kazni njegovih zločina protiv čovečnosti i genocida. Njen kolega iz Partije zelenih, Karl Šliter, izjavio je da se nada da će i druge evropske zemlje razmotritri slične tužbe.

– Ako Erdogan bude sprečen da se utiče na evropske zemlje onako kako želi, nadam se da će to uticati na njegovu politiku – rekao je Šliter.

U Švedskoj je 2014. donet zakon kojim su državnim sudovima data ovlašćenja u svim slučajevima protiv čovečnosti bez obzira gde se zločin dogodio.

U martu ove godine, kancelarija za ljudska prava UN objavila je izveštaj u kome se navodi da su u periodu od jula 2015. godine do decembra 2016. godine na jugoistoku Turske počinjena masovna uništavanja, ubistva i brojna druga kršenja ljudskih prava. Oružni sukob Kurda i turske vojske traje od 1984. godine.

Procenjuje se da je od početka sukoba do danas poginulo više od 40.000 ljudi. Kurdi zahtevaju autonomiju, dok Erdoganova vlast smatra kurdsku Radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. micky says:

  I treba turcina po njusci poganoj. Teska dzukela.

 2. Kosovac says:

  Vrlo interesantna je situacija kada degeni nekog optuže za genocid. To je za proučavanje.

 3. dragan says:

  Hoce dakle da sude celom svetu. Bojim se da Turska ipak nije neka banana drzava kao Srbija pa da im preda celokupno drzavno,vojno i policijsko rukovodstvo. Pre ce biti da ce tamo da im izniknu dzamije,i da ce migranti da nagrnu na svedjanke jos zesce nego do sada. Pa kom opanci kom obojci.

 4. Trifun says:

  Zapadne genocidne hijene! Bice zbrisani sa lica planete. Za sva vremena. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *