ЕРДОГАН НАЈАВИО РАТ СИРИЈИ! Све је спремно

ERDOGAN NAJAVIO RAT SIRIJI! Sve je spremno

5 februara 2020

5. februara, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Sirijsku arapsku armiju da se povuče sa svih turskih posmatračkih mesta, u suprotnom će Ankara biti primorana da ih sama povuče.

„Ako se sirijski režim u februaru neće povući sa turskih posmatračkih mesta u Idlibu, sama Turska će biti u obavezi da to uradi“, rekao je.„Turske vazdušne i kopnene snage kretaće se slobodno u svim operativnim oblastima u Siriji i u Idlibu i po potrebi će sprovoditi operacije“, dodao je on.

Drugim rečima, turski predsednik je pretio da će proglasiti rat Siriji ako se sirijska vojska ne povuče sa teritorije oslobođene od terorista. Prema njegovim rečima, sirijske vladine snage krše primirje u Idlibu, posle napada u kojem je 3. februara ubijeno 7 turskih vojnika, nije se spominjao napad turskih snaga na sirijsku vojsku.

„Napad na naše vojnike dan ranije bio je prekretnica u Siriji za Tursku“, rekao je. Tvrdio je da će na svaki napad na turske snage ili njihove saveznike, poput militanata koje podržavaju Turci, biti uzvraćeno, bez upozorenja.

U svojim vojnim operacijama, „glavni princip Turske nije da povređuje živote ili imovinu nevinih ljudi“, rekao je. U vezi sa ruskom podrškom Sirijskoj arapskoj armiji (SAA), Erdogan je rekao da se nada da je Moskva razumela „zabrinutost Turske“ za Idlib.

Turska se žalila na stalne napade i pozvala je Rusiju da pozove svog saveznika predsednika Bašara El Asada i zaustavi krvoproliće.

Prema turskoj propagandi, Idlib je uporište opozicionih i umerenih antivladinih oružanih grupa od izbijanja „sirijskog građanskog rata“ 2011. godine.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu dalje je dao izjavu rekavši da bi Rusija, u stvari, mogla kontrolisati akcije Sirijske arapske armije i da su izjave da to ne može lažne. Čavušoglu je napomenuo da Ankara i Moskva čine napore da zaustave agresivne akcije sirijske vojske, uprkos tome što je Rusija aktivno udarala na „umerene pobunjenike“.

Mnogo toga zavisi o ruskoj strani, naglasio je turski ministar spoljnih poslova. Prema njegovim rečima, procesi u Astani i Sočiju se još uvek nisu potpuno raspali, već su samo ozbiljno narušeni. Takođe je naglasio da Ankara nema nameru da ignoriše granatiranje svojih posmatrača u Idlibu. „Turske oružane snage su odvratile kao odgovor na granatiranje i nastaviće to da rade“, rekao je ministar.SAD su takođe brzo došle da pomognu demokratskoj opoziciji ugnežđenoj u Idlibu. Fejsbuk stranica Ambasade SAD u Damasku, institucije koja se ni ne nalazi u Siriji, objavila je izjavu državnog sekretara SAD-a Majka Pompea i čak promenila naslovnu sliku u crnu pozadinu, gde je belim ispisano IDLIB.

SAD su dale nekoliko izjava o onome što se događa u Idlibu; Međutim, čini se da planiraju da budu još aktivnije.

Sastanak Veća sigurnosti UN-a o Bliskom Istoku, a posebno Siriji, održat će se 5. februara. SAD, Velika Britanija i Francuska pozvane su na sastanak uz pomoć “spasilačke organizacije” Beli šlemovi, a dolazi se usred izveštaja da će se dogoditi lažni hemijski napad.

Treba podsetiti da su SAD, Velika Britanija i Francuska više puta direktno bombardovale Siriju kao odgovor na navodne hemijske napade. Čini se da se Sirijska arapska armija, zajedno sa ruskom podrškom, približavaju da bi konačno pobedili „demokrate“ na severoistoku Sirije.

(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milan says:

  Dobio je odgovor pre 20 sati: "Syrian army is ready to respond to Turkish attacks - Army." > Sirijska armija je spremna da odgovori na napad Turske - Armija. Juče su snage SAA osobodile 20-tak mesta, a i danas su ostvarili sličan broj. Većina tih mesta je istočno od puta M5 i sve je bliže povoljna prilika da preuzmu i grad Saraqib koji je važan saobraćajni čvor.

 2. Miraš says:

  Snage SAA kad bi još stigle iza ledja turskom punktu severno od Saraqiba mogu da krenu u napad na taj grad. Kako će da pucaju na snage SAA u toj akciji, ako sva 4 turska punkta iza ledja imaju snage SAA? Sutra ili prekosutra odigraće se dan D.

 3. Slobodanka says:

  Turska je baš baksuzna ovih dana. Erdogan bolje da bude miran. 1) U dve lavine na istoku Turske poginula je 31 osoba. Oko 300 pripadnika hitne službe pozvano je da izađe na put u blizini grada Bečesehira nakon lavine u kojoj je sinoć poginulo pet osoba. Danas oko podneva druga lavina obrušila se na spasioce — iz snega na strmoj padini izvučeno je 26 beživotnih tela spasilaca. U lavini su povređene još 53 osobe. ... 2) Turski putnički avion imao je danas udes prilikom sletanja na aerodromu u Istanbulu, raspao se na 3 dela i zapalio se putnički prostor. U bolnice dosad je primljena 21 osoba.

 4. Slobodanka says:

  Erdogan puca iz prazne puške. Izveštaji sa terena kažu da snage SAA desno od puta M5 juče i danas uglavnom ulaze u prazna i napuštena sela. Zato tako brzo napreduju. U početku ponegde jeste bilo borbi, ali ubrzo linija fronta džihadista se raspala. SAA sada naprosto ide i preuzima prazna sela, nikad lakše. Linija fronta se PRIJATNO menja bukvalno svaki čas. Jasno je da snage SAA sad neće odustati zbog Erdoganove galame, i to tamo daleko iz Ankare.

 5. Slobodanka says:

  Najnovija vest: Pobunjenici su se kompletno povukli iz Saraqiba jer vide da su snage SAA u mogućnosti da preseku poslednji put za snabdevanje tog grada.

 6. Miraš says:

  Jutros 06 februara snage SAA zauzele su mesta Afis i Salhiyeh severno od grada Saraqiba. Time se Saraqib našao u potpunom obruču, i to zajedno sa ona najnovija 4 turska vojna punkta. Podizanje tih punktova na brzinu od strane Turske što je dovelo i do pogibije turskih vojnika, sada se pokazuje kao viša uzaludna i skroz bezveze. Sada Saraqib izgleda kao manja flekica na putu Hama - Alepo. Dosad snage SAA nisu pokušavale da preuzimaju Saraqib, samo već 3 dana stoje veoma blizu sa zapadne strane grada, ali sad i sa južne strane mogu isto da pridju veoma blizu i da odatle krenu unutra. Čak ne moraju da žure jer grad je u veoma lepom obruču, a i napušten je.

 7. Sčpbpdanka says:

  Napisah pre dan dva svoje razmišljanje > "Turska se ponaša nelogično. Turska zna da su joj iz Sirije pretnja jedino Sirijski Kurdi, ali bez obzira na tu činjenicu Turska ne dozvoljava da Sirija stigne u stanje da može da se suoči sa Sirijskim Kurdima. Turska hoće dugo i mirno dogovaranje u Idlibskoj zoni (Idlib + zapadni Alepo + manji deo Hame + manji deo Latakije) što bi moglo da potraje i 10 godina i opet ne bi postigli dobar rezultat, a za to vreme Sirijski Kurdi će imati fore (vremena)da ašikuju sa Amerikancima i Sirija neće dobiti nazad svoja naftna polja. Nelogično je zašto Turska radi u korist Sirijskih Kurda i Amerikanaca, sem ako nema svoj tajni plan..." Sad shvatam zašto.

 8. Slobodanka says:

  Sirija ima 3 okupatora na svojoj teritoriji: Izrael na Golanskoj visoravni od 1967, SAD na jugu Homsa i u istočnoj Siriji, Turska na severu Sirije u dva velika poteza jedan zapadno od Eufrata, a drugi sa malo prekida i istočno od Eufrata. Od ova 3 okupatora ko će prvi napustiti Siriju? TURSKA će prva da leti napolje! To će biti pokrenuto čim snage SAA stave pod kontrolu Idlibsku zonu. Odmah posle toga nastupiće preokret da SDF i snage SAA zajedničkim snagama vršiće pritisak da Turska napusti sever Sirije. Tome će pomoći i posredovanje Rusije. Zato Turska uporno produžava agoniju idlibske zone. Ima tu upletenih još nekoliko turskih interesa, ali ovaj je glavni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *