ЕРДОГАН НАПАО ЗАПАД: „Немачка и НАТО воде непријатељску политику против Турске“

ERDOGAN NAPAO ZAPAD: „Nemačka i NATO vode neprijateljsku politiku protiv Turske“

27 maja 2017

Nemačka i druge članice NATO-a vode protiv Turske neprijateljsku politiku, kaže za Sputnjik Koraj Gurbuz, ekspert Bilken univerziteta iz Ankare. Sa jedne strane, NATO podržava terorističke grupe koje se bore protiv Turske, a sa druge strane posredno primenjuju embargo na isporuke oružja Turskoj.

Podsetimo da je nemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama samita NATO-a još jednom podvukla da poslanici Bundestaga imaju neotuđivo pravo da posete vojnike Bundesvera koji se nalaze u bazi Indžirlik. Ranije je Merkelova istakla da će u slučaju ponovnog otkazivanja posete, nemački vojnici možda napustiti bazu.

„Ubeđen sam da Turska zbog tih izjava neće odustati od svojih stavova. Eventualni odlazak nemačkih vojnika iz baze Indžirlik i njihovo premeštanje u Jordan neće uticati na Tursku. Mislim da bi bazu Indžirlik trebalo u potpunosti zatvoriti. Odlazak vojnika NATO-a bi išao na ruku Turskoj i ojačao bi bezbednost u regionu“, kategoričan je Gurbuz.

Sagovornik Sputnjika dodaje da nemački vojnici praktično ne učestvuju u borbi protiv DAEŠ-a, kao i da se njihovo prisustvo ne oseća. Sa druge strane, Alijansa aktivno naoružava odrede Kurda i druge antiturske grupe, što je, smatra Gurbuz, nedopustivo.

„Izjave Angele Merkel su licemerne. Nemačka posredno radi protiv interesa Turske“, ističe turski vojni ekspert.

On naglašava da Nemačka i druge države NATO-a u vode neprijateljsku politiku prema Turskoj, jer sa jedne strane podržavaju vojne grupe, poput kurdskih odreda, koje se bore protiv Turske, a sa druge strane posredno obustavljaju isporuke oružja Turskoj. Zato, smatra Gurbuz, Ankara nikako ne bi smela da odstupi od svojih pozicija:

„Kao što je poznato, Turska kao članica NATO-a obavezna je da koristi samo ono oružje koje odgovara standardima Alijanse i kupovina, odnosno nabavka takvog oružja je moguća samo u okvirima bloka. Mi kupujemo oružje, ali kada se radi o dopunskim nabavkama municije ili nekih drugih rezervnih delova, onda uvek ’slučajno‘ dođe do nekakvih kašnjenja ili drugih otežavajućih okolnosti. Situacija u kojoj se danas nalazi Turska, ne razlikuje se od Kiparske krize 1974. godine“, ističe Gurbuz.

Ako su članice NATO-a zaista zainteresovane da ojačaju stabilnost i mir u regionu, onda bi pre svega trebalo da prestanu sa podrškom koju pružaju teroristima, kaže sagovornik Sputnjika. Gurbuz dodaje da je u Siriji trenutno aktivno mnogo terorističkih grupa, poput nekih kurdskih odreda, a da mnogima od njih logističku podršku pružaju države-članice Alijanse.

Sputnik.rs

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Itekako neprijateljsku! Organizuju puceve protiv demokratski izabranih lidera Turske, huskaju Tursku protiv Rusije dok im zabijaju nozeve u leda praveci Kurdsku drzavu, zloupotrebljavaju njenu teritoriju preko NATO baza za svoje interese dok vuku Tursku za nos pricama o ulasku u EU Rajh od kojeg nema nista i nikada nece biti nista jer je to samo podvala da bi Turskoj odvukli paznju od onoga sto joj rade iza leda...Turska nikada nije imala nikakve koristi od EU Rajha ili NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *