ЕРДОГАН НЕ ДА ИСТАНБУЛ! Изборно веће је поништило резултате избора

ERDOGAN NE DA ISTANBUL! Izborno veće je poništilo rezultate izbora

7 maja 2019

Tursko vrhovno izborno veće (YSK) u ponedeljak je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. juna, a opozicija je popuštanje zahtevu predsednika Redžepa Erdogana nazvala znakom „diktature“, prenose agencije.

Stranka Pravda i razvoj (AKP) predsednika Erdogana 16. aprila je podnela „vanredni prigovor“ na izbore za istanbulskog gradonačelnika i pozvala da se to glasovanje poništi i ponovi zbog „nepravilnosti“.



Dan posle lokalno izborno veće uručilo je Ekremu Imoglu, kandidatu glavne opozicione Republikanske narodne stranke, službeni mandat istanbulskog gradonačelnika.

Dobio je i potvrdu svoje pobede nad kandidatom AKP-a Binalijem Jildirimom, bivšim turskim premijerom. Imamogluov mandat sada će biti povučen, a novi izbori održat će se 23. juna, prenosi Rojters.

– Ovaj sistem koji odbija volju naroda i ne poštuje zakon nije ni demokratski ni legitiman. To je jasna diktatura – rekao je potpredsednik CHP-a Onursal Adiguzel i dodao da je „ilegalno pobediti protiv AKP-a“.

Nakon odluke veća pala je i vridnost turske lire, prenosi agencija Rojters.

Iako je Erodganova stranka proglasila pobedu širom države na lokalnim izborima 1. marta, izgubila je politički ključne i psihološki važne trke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu.

To je najveći poraz Erdogana u 16 godina vladavine. Prvi put u 25 godina, turska prestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću islamskih konzervativaca.

Erdogan je u subotu ponovio svoje optužbe o „nepravilnostima“ i korupciji na izborima u Istanbulu.

Francuska agencija Frans pres prenosi, pozivajući se na tursku agenciju Anadoli, kako vladajući tvrde da su pronašli veze između upravnika biračkih mesta na izborima u Ankari s „terorističkom organizacijom“.

Anadoli piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 upravnika biračkih mjesta imali kontakte s mrežom propovednika Fetulaha Gulena, a njega predsednik Erdogan optužuje da je orkestrirao neuspeli državni udar u julu 2016. iz svog egzila u Sjedinjenim Državama.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *