ЕРДОГАН НИЈЕ ПОСЛУШАО УПОЗОРЕЊЕ: Макрон повукао конкретан потез

ERDOGAN NIJE POSLUŠAO UPOZORENJE: Makron povukao konkretan potez

26 novembra 2020

FRANCUSKA predlaže da Evropska unija nakon upozorenja iz oktobra sledećeg meseca uvede sankcije Turskoj, ali tek treba da dobije podršku vlada zemalja EU pored Grčke i Kipra, kažu francuski zvaničnici.

Pariz navodi da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije poslušao upozorenja lidera EU 1. oktobra da se povuče u sporu oko istraživanja plina u Sredozemlju ili da se suoči sa posledicama.Francuska nije izradila detaljni plan sankcija, ali diplomate kažu da bi mere pogodile tursku ekonomiju, verovatno u brodarstvu, bankarstvu i energetici, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Evropski parlament danas zatražiti sankcije, osuđujući Erdoganovu posetu početkom ovog meseca otcepljenim kiparskim Turcima na severu Kipra.

Francuska se takođe sukobljava sa Turskom zbog konflikta oko Nagorno-Karabaha. Pariz je, naime, optužio Ankaru za podsticanje krize na Kavkazu, što ta zemlja odbacuje.

– Turska zna šta treba da uradi – rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian ove sedmice na francuskom parlamentarnom saslušanju pod nazivom: „Suočavanje ili saradnja, na njima je“.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je EU zbog razgovora o sankcijama, rekavši da takva rasprava nije bila korisna.

KOMENTARI7 komentara

 1. Rista says:

  Onako ispotiha,pa nekako mislim i da sam globalno u pravu, jedva čekam da Turska dobije malo više sankcija, jer upozoravajuće sankcije već ima od Amerike. Sad, tu može biti neka podvala Amera ostalima a ne Turskoj, jer Turskoj to ipak nije nanelo neku štetu. Opet, na jedne sankcije lako dolaze druge. U početku sam bio sklon da pljucnem na Francuze, ali više nisam. Ne očekujem da će se nešto veliko izroditi, samo mislim da postoji šansa. E nema veće lepote nego videti Tursku bez Srpskih turista. Ako Turska dobije sankcije EU, Srbija je sigurno neće tretirati kao Rusiju.

  • Slobodanka says:

   Makronova opomena je u stilu "Kasno Marko". Turska će izbeći sankcije EU zato što dovitljivi Erdogan sprema zaokret u spoljnoj politici po kom je Turska opet zainteresovana za članstvo u EU, itd. Izmedju daljeg širenja unije i eventualnih sankcija, nije teško pogoditi da halapljiva EU odabraće širenje. Turska + Zapadni Balkan (Srbija, BIH, Crna Gora, S. Makedonija, Kosovo, Albanija) to već liči na zamenu za Veliku Britaniju koja je napustila EU. Zatim Nemačka vidi posebnu mogućnost da zajedno sa Turskom, pa još i sa Bajdenom koji će predvoditi SAD, moći će Rusiji da napravi ozbiljniju štetu nego dosad. Vrhuška Nemačke je unapred znala da na vlast u SAD sigurno dolazi Bajden. Vidi se po pritiscima na Belorusiju koji su počeli u avgustu i po potezima na državama zamorčićima iz Istočnog partnerstva. Da su uspeli to bi bio lep start za Bajdena i celu ekipu. Gvozdena Nemačka želi da postigne nemoguće > poslušnu Rusiju, a to bi bilo ostvarenje nemačkog hiljadugodišnjeg sna.

  • Slobodanka says:

   Francuska je drugi motor EU, pa još tradicionalno i na duži rok ima veoma dobre odnose sa Amerikom, dakle moguće je da i Makron nešto zna. Ključno pitanje je kakva će biti Bajdenova politika prema Turskoj??? Da li će popravljati odnose sa Turskom? Ni Bajdenu neće biti lako da predje preko ruskih PVO S-400 koje je kupila Turska. Igraće na smenu Erdogana. Da bi smenili Erdogana iznutra rukama naroda, a to nisu uspeli 2016, biće potrebne sankcije koje bi iznutra siromašile stanovništvo i na kraju nezadovoljni narod će sam odraditi ono što Amerika želi. Biće to duga i naporna igra.

 2. Gagi says:

  EU polako ali sigurno klizi u raspad, pocelo je "kacenje" svih sa svakim. Ludilo je toliko uznapredovalo da vise nisu sigurni sta im je cilj, ovi koji su vec totalno poludeli odlaze da opkoljavaju Rusiju. Sledi nam dobar i vruc akcioni film, pitanje je samo da li ce posle zavrsetka ostati neko od gledalaca da upali svetlo.

  • Boban says:

   Male krize se rešavaju malim, a velike velikim ratovima. Dobro slutiš! Pozornica je spremna, glumci su dobili uloge, čeka se povod - rat Turske i Grčke.

 3. farting machinen says:

  Turski i francuski degenjerosi.

 4. Petlovac says:

  Francuzi više ne postoje. I dok su postojali, nisu bili pouzdani, Napoleon je živi dokaz.Srbi su najbolje osetili na svojoj koži njihovu izdaju koja se proglašava za "savezništvo". "Prijatelji" su u 1.sv.ratu fakturisali svaku pertlu ali i topovske granate koje nisu mogle biti ispaljene. Bombardovali,i bez izvinjenja grade metro, kupuju aerodrome - po osvojenim kolonijama. Ali će im Turci polomiti zube, jer Turci nisu kolonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *