ЕРДОГАН О АЛИЈИНОМ АМАНЕТУ: Како ми да оставимо Дрину? Нећемо никада

ERDOGAN O ALIJINOM AMANETU: Kako mi da ostavimo Drinu? Nećemo nikada

21 oktobra 2017

Turski predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je danas o amanetu koji mu je na samrti ostavio ratni predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i rekao da Turska „naravno nikada neće ostaviti“ BiH.

Anadolija navodi da je Erdogan u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog veća, a tom prilikom se prisetio i Izetbegovića, od čije smrti je juče navršeno 14 godina, prenosi N1.

Predsednik Turske je podsetio da je Izetbegovića posetio u bolnici dan pre smrti bošnjačkog lidera i da mu je Izetbegović tada kazao: „Tajipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte“.

„Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojanja. Od 15. veka na ovamo“, poručio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da ovaj testament pokojnog Izetbegovića, koji je prema tvrdnji Erdogana „osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg doba“, nikako nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti.

„Oni koji istoriju ne ograničavaju periodom koji su sami živeli, oni koji uspevaju da izgrade most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, jeste manifest njegovog civilizacijskog horizonta“, smatra Erdogan.

On je izneo tvrdnju da je „Alija video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu da ostvare sopstvenu civilizacijsku misao“.

„U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive“, poručio je Erdogan.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rep.Srpska says:

  turski imbesi i mitomani, uskoro ćete da ostanete bez tzv.Istambula tj.Carigrada, a Drina je uvek bila srpska reka sa čijih strana žive Srbi.

 2. Batina says:

  Neka izmetbegovic ostavi svoju djedovinu u amanet.

  • rale says:

   Turska posla i Vučićevi prijatelji..

 3. Zaharije Serak says:

  Nije to nicija babovina.To je zemlja gradjana Bosne i za to mars svi dusebriznici iz Bosne.Ostavite gradjanima Bosne u amanet Bosnu.Ostali mars!

 4. goran says:

  Pa, i iranski mudzahedini su gradjani Bosne. Treba li Bosnu njima ostaviti da sire fanatizam koji je pre njihovog dolaska bio nezamisliv?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *