ЕРДОГАН О АЛИЈИНОМ АМАНЕТУ: Како ми да оставимо Дрину? Нећемо никада

ЕРДОГАН О АЛИЈИНОМ АМАНЕТУ: Како ми да оставимо Дрину? Нећемо никада

21 октобра 2017

Турски председник Турске Реџеп Тајип Ердоган говорио је данас о аманету који му је на самрти оставио ратни председник Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић и рекао да Турска „наравно никада неће оставити“ БиХ.

Анадолија наводи да је Ердоган у Истанбулу говорио на састанку Међународног цивилизацијског већа, а том приликом се присетио и Изетбеговића, од чије смрти је јуче навршено 14 година, преноси Н1.

Председник Турске је подсетио да је Изетбеговића посетио у болници дан пре смрти бошњачког лидера и да му је Изетбеговић тада казао: „Тајипе, ви сте потомци султана Фатиха, овај простор је вама у аманет, зато га чувајте“.

„Како ми сада да оставимо Мостар? Како да оставимо Дрину? Како ми сада да оставимо тамошњу султан Фатихову џамију. Наравно да ми то никада нећемо оставити. Ово су све споменици који су круна наше цивилизације. Та цивилизација их је тамо подигла као разлог постојања. Од 15. века на овамо“, поручио је Ердоган.

Турски председник је додао да овај тестамент покојног Изетбеговића, који је према тврдњи Ердогана „осим велики државник, био и један од најважнијих исламских мислилаца нашег доба“, никако није био само један израз његове љубазности.

„Они који историју не ограничавају периодом који су сами живели, они који успевају да изграде мост између прошлости и будућности, они другачије гледају на своју будућност. И рахметли Алија је тако гледао. Чињеница да је Босну дао у аманет Турској, јесте манифест његовог цивилизацијског хоризонта“, сматра Ердоган.

Он је изнео тврдњу да је „Алија видео и знао да муслимани једино јединствени, у заједништву и солидаришући се једни с другима, могу да остваре сопствену цивилизацијску мисао“.

„У том смислу, оно што нам је данас неопходно када су у питању проблеми у исламском свету, јесте да онима који су у њих болно и очајно упали омогућимо да на њих погледају из много шире перспективе“, поручио је Ердоган.

KOMENTARI5 коментара

 1. Rep.Srpska says:

  turski imbesi i mitomani, uskoro ćete da ostanete bez tzv.Istambula tj.Carigrada, a Drina je uvek bila srpska reka sa čijih strana žive Srbi.

 2. Batina says:

  Neka izmetbegovic ostavi svoju djedovinu u amanet.

 3. Zaharije Serak says:

  Nije to nicija babovina.To je zemlja gradjana Bosne i za to mars svi dusebriznici iz Bosne.Ostavite gradjanima Bosne u amanet Bosnu.Ostali mars!

 4. goran says:

  Pa, i iranski mudzahedini su gradjani Bosne. Treba li Bosnu njima ostaviti da sire fanatizam koji je pre njihovog dolaska bio nezamisliv?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u