ЕРДОГАН О АМЕРИЧКИМ САНКЦИЈАМА: „Ово је удар на Турску!“

ERDOGAN O AMERIČKIM SANKCIJAMA: „Ovo je udar na Tursku!“

17 decembra 2020

SANKCIJE koje nam je Vašington uveo kupovine ruskih raketnih sistema S-400 nespojive su sa savezničkim odnosima koje imamo sa Amerikom. Te sankcije su atak na suverenitet Turske, izjavio je Redžep Tajip Erdogan.

Turski lider je ovo izgovorio u Ankari, navodeći da je i Evropska unija zapretila da će njegovoj zemlji uvesti sankcije.„Do danas Sjedinjene Države svoj zakon CAATSA nisu primenile ni protiv koga drugog osim nas. Zemlje članice NATO. Kakvo je to savezništvo? Šta je u osnovi svega? Turska je kupila S-400 od Rusije. A nije li prethodno Turska od Sjedinjenih Država tražila sisteme PVO? Tražili smo i – nismo dobili! Ova odluka je napad na naš suverenitet. Sredstvo pritiska na nas“, bio je jasan Erdogan.

Podsetio je da je Turska više puta predlagala Sjedinjenim Državama da formiraju zajedničku radnu grupu koja bi se pozabavila nesuglasicama između Vašingtona i Ankare povodom S-400.

Erdogan „odgovor Americi“, završio rečima:

„Posle ovoga što su nam uradili, dvostruko više ćemo raditi na povećanju proizvodnje sopstvene odbrambene industrije. Odavno smo ostavili iza sebe vreme kada su nas ovakve sankcije mogle da ometu“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Hehehe...ja sam presrećan što je Erdogan za inat Americi kupio S4stoje, a iznad svega sam srećan što je dobio sankcije. Rusi su pametno odigrali taj deo utakmice. Na brzaka, brže nego ikad i iko drugi, Erdogan se našao u društvu S400 a posle toga je Rusima ostalo samo da kupe kokice, sladoleda i votke za Erdoganove pare i uživaju u potezima amerike prema erdoganu. A saće se Rusi spreme za novu, proširenu potražnju erdogana i za još ekspresniju isporuku. A turski budžet polako šanta. Prebiće im ameri obe noge. Ako brate. Bar u nečem da uživam u ovo današnje naopako vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *