ERDOGAN: Obećao sam Aliji da Bosna nikad neće biti sama

ERDOGAN: Obećao sam Aliji da Bosna nikad neće biti sama

26 jula 2014

Erdogan_TurskaTurski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je muslimanskom ratnom lideru Aliji Izetbegoviću obećao da Turci „Bosnu nikada neće ostaviti samu“.

„Jedne prilike sam se vraćao iz inostrane posete i rekli su mi da zdravstveno stanje Alije Izetbegovića nije dobro. Odmah smo odlučili da idemo za Bosnu. Ženi sam rekao da ostane u avionu, a ja sam sa saradnikom otišao u bolnicu gde je Alija ležao“, podsetio je Erdogan.

Turski premijer je ponovio da mu je Izetbegović tada rekao: „Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija“.

„Još se sećam ovih reči. Obećao sam mu tada da Bosnu nikada nećemo ostaviti samu“, rekao je turski premijer na skupu u organizaciji Udruženja turskih privrednika i biznismena, a prenosi Agencija Anadolija.

On se osvrnuo i na dešavanja na Bliskom istoku, istakavši da je Izrael „prava teroristička država koja krši međunarodno pravo“ i da su Izraelci kroz istoriju „vrlo često iskazivali ogromno neprijateljstvo i mržnju prema muslimanima“.

„U genima Izraelaca, nažalost, postoji veliko neprijateljstvo prema muslimanima. Oni su gori od Hitlera. Čine veće nasilje od Hitlera. Izrael svaki dan u Gazi ubija nevinu decu“, tvrdi turski premijer.

On je dodao da, s druge strane, u istoriji i među muslimanima postoje „veliki lideri, koji mogu biti primer drugim civilizacijama i koji su na najbolji način predstavljali svoj narod i svoju državu“, navodeći Aliju Izetbegovića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *