Ердоган објавио да је Турска са Русијом потписала уговор о куповини ракетних система С-400

Erdogan objavio da je Turska sa Rusijom potpisala ugovor o kupovini raketnih sistema S-400

26 jula 2017

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su Ankara i Moskva potpisale dokumenta o kupovini ruskih zenitnih raketnih sistema S-400.

Donekle je ponovio ono što je rekao dan ranije, ali je naglasio:

„Potpisi su na dokumentima. Nadam se da ćemo S-400 videti u svojoj zemlji. Zatražićemo od Rusije i da započnemo zajedničku proizvodnju tih raketnih sistema. Turska godinama od SAD nije mogla da dobije raketne sisteme koje je želela i bila je prinuđena da krene u potragu za njima. Ovo (S-400) je plod našeg traganja“.

Indirektno odgovarajući na američke zamerke i upozorenje iz Pentagona da svo naoružanje unutar NATO mora biti kompatibilno, Erdogan je rekao:

„Grčka je takođe članica NATO, a već godinama koristi S-300. I, zar se oni (Amerikanci) zbog toga uzbuđuju? Uostalom, svaka zemlja ima pravo da preduzima mere kojima će ojačati svoju bezbednost. Ne razumem zbog čega su SAD zabrinute povodom naše kupovine S-400“.

Vladimir Kožin, pomoćnik Vladimira Putina za pitanja vojno-tehničke saradnje, prethodnih dana je otkrio: da je ugovor o isporuci Turskoj S-400 „već usaglašen“.

Portparol Kremlja – Dmitrij Peskov – povodom Erdoganove izjave kratko je rekao:

„Nemamo komentar“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *