ЕРДОГАН ОБЈАВИО: Турска креће у велику офанзиву

ERDOGAN OBJAVIO: Turska kreće u veliku ofanzivu

30 oktobra 2018

TURSKI lider Redžep Tajip Erdogan objavio je da će njegova armija u najskorije vreme započeti operaciju širokih razmera protiv formacija sirijskih Kurda istočno od reke Eufrat.

Objasnio je šta je cilj te operacije, rekaviši:

„Nećemo dozvoliti Kurdima da istočno od Efrata stvore svoju terorističku strukturu. Mi ćemo je razoriti. Čistićemo brdo po brdo. Napredovaćemo korak po korak“.Turski predsednik je na ovaj način nastupio pred poslaničkim klubom svoje Partije pravednosti i razvoja.

Uopšte nije krio da su pripreme za tu operaciju već završene.

Ankara YPG – Snage samoodbrane Kurda koje uz podršku Sjedinjenih Država kontrolišu dobar deo teritorije Sirije istočno od Eufrata . smatra terorističkom organizacijom povezanom sa Radničkom partijom Kurdistana.

Turska armija je u januaru započela operaciju „Maslinova grana“ protiv Kurda na severozapadu Sirije i već u martu preuzela kontrolu nad njihovim glavnim uporištem Afrinom.

Erdogan je ranije govorio da će njegova zemlja na istoku Sirije stvoriti „zonu bezbednosti“.

Obuhvat nove turske operacije nije poznat, a od njega će mnogo šta zavisiti.

Ukoliko turska armija bude imala zadatak da ratuje i izvan prigraničnog pojasa (istočno od Eufrata) – to će neozbežno izazvati gnev u Vašingtonu jer se američka antisirijska strategija u najvećoj meri vezuje za Kurde i njihove borbeno sposobne formacije.

YPG su za Amerikance nešto slično onome što su im (protiv Srbije) bili Šipttari iz UČK, s tom razlikom što su Kurdi mnogo ozbiljnija i veća vojna sila.

Samo, Turska nije ondašnja Srbija koja na svojoj strani nije imala nikoga, a protiv sebe je imala ceo Zapad i NATO.

U izgledu je dalje pogoršavanje američko-turskih odnosa. Erdogan je, međutim, odlučio da ratuje i po cenu takvog rizika.

KOMENTARI2 komentara

  1. Jovo Veselinovic says:

    amerika treba da zastiti kurde od turaka kurdi zive izmedu muslimana de nemaju nika prava za zivot nemaju i drzavu svoju to je sramota ujedini nacija i rusije i amerike i kine sila u svetu

  2. M says:

    Jadni Kurdi!Ali,bit će interesantno vidjeti kako će na to reagirati USA,s obzirom da su joj obje strane savezničke!Mudracima iz USA počinju otimati se-bježati uzde iz ruku kaosa kojeg čine po svijetu!A bit će toga još takvog,izvan njihovih želja-planova-kontrole!Jednog bliskog dana će vidjeti koliko su zapravo pametni odnosno blesavi!Volio bih taj tren vidjeti njihove uobražene face,kako se grče u strahu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *