ЕРДОГАН ОЧАЈАН И УСАМЉЕН: Америка му окренула леђа јер не жели рат са Русијом!

ERDOGAN OČAJAN I USAMLJEN: Amerika mu okrenula leđa jer ne želi rat sa Rusijom!

21 februara 2016

Turkish Prime Minister Erdogan Visits GermanyU Turskoj je nastupio „strateški košmar“ — gradove napadaju teroristi, na granicama je nesigurno, a saveznici ignorišu njene molbe, piše američki list „Vašington post“.

Još pre četiri godine Turska se pripremala da postane jedan od najvećih pobednika Arapskog proleća, a Vašington ju je koristio kao primer kako bi region trebalo da izgleda. Međutim, ubrzano nakon što su protesti propali, a rat u Siriji dobio drugačiji geopolitički zamajac, sve se promenilo.

„Turska se susrela sa katastrofom koja prevazilazi njene mogućnosti da izađe na kraj sa novonastalom situacijom“, kaže za „Vašington post“ profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu „Ipek“ Gohan Bacik.

Tokom nekoliko proteklih sedmica Turska nije uspela da obezbedi bezuslovnu podršku SAD za borbu protiv sirijskih Kurda i na taj način se našla u potpunoj izolaciji izgubivši se u lavirintu sopstvenih problema.

Prema rečima profesora međunarodnih odnosa sa Univerziteta „Kadir Has“ Solija Ozele, Turska je do te mere pokvarila odnose sa svima da više nikoga ne može da ubedi da bilo šta učini.

„Postala je zemlja koja više nema težinu. Blefira i ne ispunjava obećanja. Nije u stanju da zaštiti najvažnije interese i u konfliktu je sa svima, čak i sa svojim saveznicima. Za državu koja je do nedavno važila za regionalnog lidera trenutno stanje je ubitačno“, kaže Ozela.

Erdogan uprkos svemu nastavlja da preti vojnom operacijom u Siriji, a niko ga ne podržava u tome, uključujući i građane i vojsku. Štaviše, nije u stanju da osigura ni podršku SAD koja se sa svoje strane plaši da na taj način ne isprovocira rat sa Rusijom, piše „Vašington post“.
 

Kao razlog, američki list navodi da je turski predsednik sebe precenio na međunarodnoj areni, i nije uzeo u obzir sve faktore kako bi isplanirao sopstvenu strategiju u Siriji.

„Erdogan nije izašao na kraj sa situacijom zbog sopstvene nadmenosti. Bio je previše siguran u sebe još 2010. godine i to ga je koštalo glave. Trenutno je u problemima kojima nije dorastao, a jedino je on lično u stanju da se iz njih izvuče“, citira list Henrija Bejkera, stručnjaka za Tursku iz „Vilson centra“ iz Vašingtona.

Bacik, sa druge strane, kaže da sve što se događa u Siriji je, zapravo, test izdržljivosti Erdogana, a kada je reč o samoj Turskoj, „od ovog trenutka njoj se ne pišu dobri dani“.

Erdogan: Imamo pravo da napadamo gde hoćemo!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja ima puno pravo da u inostranstvu vodi operacije protiv terorista koji joj predstavljaju pretnju.

„Turska ima puno pravo da vodi operacije u Siriji i u oblastima u kojima su bazirane terorističke organizacije jer je to deo borbe protiv pretnji koje su pred nama“, rekao je Erdogan, a prenosi list Hurijet.

Prema mišljenju predsednika Turske, prilikom sprovođenja ovih operacija „ne može se govoriti o narušavanju suvereniteta država koje nisu sposobne da samostalno obezbede svoju teritorijalnu celovitost“.

Interesantno je da Erdogan spočitava Siriji „nesposobnost da očuva teritorijalnu celovitost“, jer je pre samo nekoliko dana Turska izvela artiljerijski napad na jedinice Sirijske arapske armije, jer su se po njegovom mišljenju previše približili granici sa Turskom.

KOMENTARI2 komentara

  1. 123 says:

    A, jel' zato granatiraš Siriju, jer nije u stanju da obezbedi svoju teritoriju? Ova izjava ti je strateška greška u koracima. :) Sa' će ti pokažu kud se kuja veže. Drž' se Gane da ne padneš kad počne cela Turska da se ljulja i tone.

  2. Sančo Pansa says:

    Erdela Tajipa Terijera će njegovi da "sklone" do kraja ovog mjeseca, da bi spasili državu, vide da je pobudalio skroz.To im je jedini spas, a i mnogo jeftiniji od gubitka kredibiliteta u svijetu, a da ne govorimo o eventualnom rasplamsavanju koflikta u regionu i mogućnosti (koja se povećava) sukoba sa Rusijom!!! Rusija bi ih razvalila, jer Erdel uporno zaboravlja da je Rusija u Siriji na poziv Asada i uz odobrenje UN, i da bi u slučaju rata uslijedile aneksije teritorija kao naplate ratnih šteta!!! On je idiot koji se umislio da je neki Imperator u nastanku, a ne shvata da ga Britanci i SAD spremaju za klanje kod Rusa, i nikako mi nije jasno da mu njegovi do sada još nijesu spremili "svilen gajtan"!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *