ЕРДОГАН „ОПЛЕО“ по Трампу и Америци

ERDOGAN „OPLEO“ po Trampu i Americi

14 februara 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je plan američkog predsednika Donalda Trampa o rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba, poznatijeg kao „dogovor veka“, nazvao projektom okupacije.

„Plan SAD za rešavanje bliskoistočne krize nije projekat za stvaranje mira. To je projekat okupacije. Poslednjih nekoliko nedelja američka administracija je predstavila taj plan kao ’dogovor veka‘, i mi smo iskazali stav prema tom planu, koji zapravo predstavlja aneksiju. Objavili smo celom svetu da nećemo ostaviti Hramovnu goru izraelskim okupatorima“, izjavio je Erdogan.Američki predsednik Donald Tramp objavio je 28. januara rezultate razvoja „dogovora veka“ — nacrta sporazuma između Izraela i Palestine, kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim bi ostao njegov nepodeljeni glavni grad.

Kada je u pitanju Rusija, njen stav je da je spremna da prihvati plan za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba koji će biti prihvatljiv za obe strane, iako, prema tvrdnjama stalnog predstavnika Rusije pri Savetu bezbednosti UN Vasilija Nebenzje, Trampov „dogovor veka“ ne može da zadovolji sve učesnike procesa.

S tim u vezi, portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da Moskva predlaže da se uskoro održi sastanak specijalnih predstavnika „bliskoistočne četvorke“ — Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Rusije i Amerike.

Istovremeno, palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal rekao je da će Palestina pristati na demilitarizaciju, kako predviđa „dogovor veka“, samo ukoliko se ispune ostali uslovi, među kojima je formiranje nezavisne palestinske države.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Erdogana iskreno nije briga za Palestince, nego na ovaj način on nameće sebe i svoju Tursku državama Bliskog Istoka. Reč je o neosmanskim apetitima Turske prema raznim državama B.I. Nešto kao: Vratite se u naše osmansko carstvo, a onda ćemo Vas mi čuvati. A čuvaće ih po turski tako što će ih slati na razna ratišta širom sveta kao topovsko meso.

 2. Milan says:

  Nisu Palestinci blesavi pa da počnu da ližu iz ruke ovom slatkorečivom a naopakom Turčinu.

 3. Slobodanka says:

  Zapravo Erdogan sada čini uslugu Trampu u izbornoj godini sa ovim nastojanjima da Turska vojska uspori oslobadjanje cele Idlibske deeskalacione zone. Da Turska sada ne gomila svoje snage u Idlibu vojska SAA bi sigurno ranije oslobodila celu teritoriju "Velikog Idliba", a zatim Damask bi mogao da se skoncentriše na suvišnu stranu "robu" na istoku zemlje. Tramp bi se našao u nezgodnoj situaciji da tokom izborne kampanje mora da povlači vojsku iz istočne Sirije što bi mu sigurno odnelo deo glasova. Što bi rekao naš narod: I kad se svadjaju ne verujte im, vrana vrani oči ne izvadi.

 4. Slobodanka says:

  U odnosu na stanje od 30.04.2019. godine do juče snage SAA oslobodile su 36% "velikog Idliba". U periodu od 30.04.2019. do kraja avgusta 2019 godine snage SAA oslobodile su manji deo ove zone na jugu sa gradovima Latamina, Morek, Kafr Nabuda, Kalat al Madug i Kan Šejkun. Ali oslobodjenje Kan Šejkuna predstavlja važan prostor-prolaz za oslobodjenje celog puta M5 i veće teritorije. Sada se vidi veći ukupan rezultat od 36% i još se tekuća ofanziva snaga SAA nastavlja. Po mojoj proceni tokom ove ofanzive snage SAA mogu da osvoje do 60 posto teritorije "Velikog Idliba". Preostaće grad Idlib, Biniš, Marat Misrin i još nekolicina manjih gradova u zapadnom delu prema Turskoj. Ali taj smanjeni prostor biće veoma neprivlačan za život preostalih civila, takodje i boraca HTŠ-a i drugih džihadističkih grupa. Ovo mešanje Turska neće postići neki naročit rezultat. Turski vrh izgleda da je računao da će uspeti da uplaši Siriju sa prikazanom Turskom silom, ali na pravi rat protiv Sirije manje je verovatno da će se usuditi. Dakle Erdoganovo gomilanje Turskih snaga u Idlibu najverovatnije služi samo tome da uspori brzi pad celog Idliba.

 5. Milan says:

  O pa to se već zna. Čim razni moćnici počnu da brinu za civile u Siriji, to znači da će ti civili ubrzo baš nagrabusiti zbog te njihove silne tobožnje brige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *