ЕРДОГАН „ОПЛЕО“: Запад утире пут трећем светском рату, Путин се залаже за мир

ERDOGAN „OPLEO“: Zapad utire put trećem svetskom ratu, Putin se zalaže za mir

5 jula 2024

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da postoje zemlje na Zapadu koje utiru put trećem svetskom ratu, dok ruski lider Vladimir Putin govori o miru.

„Nažalost, postoje zemlje i segmenti na Zapadu koji podržavaju pristup koji utire put trećem svetskom ratu. Očigledno, trgovcima oružjem je potreban novac. A tržište za trgovce oružjem je Zapad. U poslednjim izjavama, ruski predsednik Vladimir Putin se zalaže za mir“, rekao je turski lider novinarima u avionu po povratku iz Astane.Turski lider je izrazio nadu da će se sukob u Ukrajini okončati.

„Nastavljamo, pratimo razvoj događaja. Gospodin Hakan Fidan, ministar inostranih poslova Turske, i gospodin Jašar Guler, ministar nacionalne odbrane, prate ovo pitanje. Nadam se da ćemo doći do uspostavljanja (mira) što pre“, rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je rekao da je u Astani sa svojim ruskim kolegom razgovarao i o temi posredovanja Ankare u rešavanju sukoba u Ukrajini.

„Održavali smo sastanke sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i… Vladimirom Zelenskim od prvog dana sukoba. Imali smo priliku da razgovaramo o tome kuda može da ide naše posredovanje, i koliko ono može biti efikasno“, izjavio je Erdogan.

Dodao je da ni Rusija ni Ukrajina nemaju korist od sukoba.

„Želim da verujem da će se tenzije smanjiti i da će se stvoriti osnova za mir. Spremni smo da nastavimo da doprinosimo tome, kao što smo to radili do sada“, rekao je turski lider novinarima u avionu po povratku iz Astane.

Turska se nada punom članstvu u ŠOS-u
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da ne treba isključiti mogućnost da se njegova zemlja uključi u Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS), ali da ne treba očekivati da će se to desiti uskoro.

Erdogan je učestvovao na sastanku ŠOS plus 3-4. jula u Astani, gde se sastao sa liderima Rusije, Kine i Belorusije.

„Ako pogledate strukturu Šangajske organizacije za saradnju, jasno je da Rusija gaji odnose s turkijskim državama. Članice Šangajske organizacije za saradnju su pretežno turkijske države. Snaga tih država će se ovde još više povećati“, rekao je turski lider novinarima u avionu po povratku iz Astane.

Prema njegovim rečima, Ankara želi da dalje razvija odnose sa Rusijom i Kinom u okviru Šangajskoj organizaciji za saradnju. On je dodao da Turska želi da bude uključena ne samo kao partner u dijalogu, već i kao punopravna članica, ali je napomenuo da taj proces može potrajati.

Erdogan je dodao da očekuje posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj u bliskoj budućnosti, dodavši da bi to mogao biti novi početak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Ankare i Damaska.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *