ЕРДОГАН ОТКРИО из које земље су стигле команде за војни пуч!

ERDOGAN OTKRIO iz koje zemlje su stigle komande za vojni puč!

16 jula 2016

150155Pobunjenici, koji su pokušali da izvedu vojni puč, dobijali su komande iz Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je Redžep Tajip Erdogan pred svojim pristalicama u Istanbulu.

Obrativši se turskim visokim oficirima, dodao je: „Oni koji su pokušali prevrat – to su vaše kolege, ali se oni, na žalost, nisu rukovodili istim principima kao vi. Oni su komande dobijali iz Pensilvanije“.

Erdogan je juče u tri navrata za zaveru optuživao opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena koji živi u SAD. Pretpostavlja se da je upravo Gulena imao u vidu kada je izgovorio „iz Pensilvanije“.

Ankara Gulenovo izručenje bezuspešno traži od Vašingtona.

Baraka Obama je povodom pokušaja vojnog puča podržao Erdoganov režim.

A režim – kako javlja turska novinska agencija Anadolu – već počinje da vuče poteze i da „pušta krv“.

Pod optužbom da su bili povezani sa pučistima i Gulenovom „paralelnom državom“ – Erdoganovi egzekutori su objavili da je funkcija lišeno 2.745 sudija Visokog saveta sudija i tužilaca Turske.

Režim kontroliše veći deo zemlje. Pobunjenici deluju u većim grupama koje najverovatnije više nemaju jedinstvenu komandu, ali pružaju otpor jedinicama koje su ostale verne Erdoganu.

Iako je Erdogan apostrofiranjem Pensilvanije, u kojoj živi Gulen, izbegao otvorenu konfrontaciju sa SAD, ipak zvanična Ankara nije „ručnu“ podigla do kraja.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je konferenciji za medije u Ankari da SAD i Turska više nisu prijatelji.

Objasnio je da zemlja koja krije šefa organizacije umešane u pokušaj državnog prevrata „više nije prijatelj Turske“.

Ekeparti za Bliski Istok, međutim, smatraju da pokušaj puča najverovatnije nema veze sa Gulenom.

„Erdogan – otkako je pokvario odnose sa Gulenom, a to se desilo 2010. – za sve loše što se događa u Turskoj optužuje upravo njega. Pritom naglašava da Gulen pokušava da u zemlji formira paralelnu vlast i vladu. Međutim, sumnjam da Gulen u turskoj armiji ima značajniji broj pristalica. Turski oficiri su odavno garant da će Turska ostati sekularna država. Njima su tuđe čak i meke islamističke ideje“ – ocenila je Ana Glazova, šef Centra RISI za Aziju i Bliski Istok.

(Fakti.org)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kuruz strave says:

  KUVA SE, KUVA I U EU I U NATO :-)))

 2. dragan says:

  Iza svega stoje Amerikanci koji zele da sprece pomirenje sa Rusijom.

 3. Miraš says:

  Neobično je koga sad sve turske vlasti hapse? Zašto hapse sudije? Kako su tako brzo pronašli spiskove zaverenika? Neki čak smatraju da je vojni puč prevara u režiji Erdogana i da mu to treba da bi učvrstio svoju vlast. Koja bi profesionalna vojna lica prihvatila da glume pu; ili da se igraju puča i to još u zemlji Turskoj? - Manje verovatno. Sumnja se i zbog njegove izjave vezano za puč "Ovo je poklon od Alaha". Smatra se da je puč dosta traljavo izveden, pa i to povećava takve sumnje. Moguće je nešto drugo, da su imali neke informacije da će se puč desiti i da nisu hteli da ga spreče, nego su smislili kako da ga dočekaju. Usput počistiće i sve ostale neistomišljenike.

 4. Fotografska memorija says:

  Američki predsednik je prvo izjavio da je rano davati izjave, jer nema jasne informacije, a malo zatim je neki zvaničnik Amerike izjavio "mi ćemo podržati demokratske promene u Turskoj". To je bila otvorena podrška pučistima. Niko od Zapadnih visokih funkcionera nije dao izjavu sve dok nisu saznali da puč nije uspeo. A onda je došlo do prave "lavine" podrški "demokratsko izabranom rukovodstvu zemlje" Dakle, opet su izbegli da kažu - Erdoganu!(Uostalom, neće proći mnogo vremena pre nego saznamo da li je Amerika na neki način umešana u puč. Ako jeste, Erdoganu tek slede crni dani. Neće Amerika stati. Bar to znamo zasigurno)

 5. specnaz says:

  sto je vojska htela da zauzme medije ciji su vlasnici glob.telek.mediji CNN, ako iza svega stoji amerika kako izjvaljuju, cini mi se da generali znaju gde ih vodi njihov vodja pa pokusavaju da sprece tragediju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *