Ердоган отворио аеродром „Истанбул“ који је два пута већи од сада највећег у Атланти

Erdogan otvorio aerodrom „Istanbul“ koji je dva puta veći od sada najvećeg u Atlanti

29 oktobra 2018

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je danas novi aerodrom u Istanbulu, koji bi trebalo da bude najveći na svetu.

Aerodrom počinje da radi danas, na 95. godišnjicu osnivanja turske republike, ali će narednih meseci raditi ograničeno. Do kraja godine, Istanbulski novi aerodrom, kako mu je privremeno ime, zameniće Medđnarodni aerodrom Ataturk.

„Nadam se da će aerodrom koristiti našem regionu i celom svetu. Istanbul nije samo najveći grad naše zemlje, on je i najveći brend. Zato smo ovom velikom delu dali ime ‘Istanbul'“, rekao je Erdogan.Aerodrom na Crnom moru bi u prvoj fazi trebalo da ugosti 90 miliona putnika godišnje, a plan je da do 2028. njegov kapacitet bude 200 miliona putnika. To je skoro duplo više od sadašnjeg svetskog lidera po broju putnika, aerodroma u Atlanti, u SAD.

Otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije i ministarka građevinarstva Srbije – Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović, lideri zemalja Balkana i centralne Azije, katarski šeik Tamim ben Hamad al-Tani, kao i sudanski predsednik Omar al-Bašir,  koga je Međunarodni krivični sud optužio za genocid.

Turska agencija Anadolija je nabrojala da su na svečanosti „ugošćeni svetski lideri, uključujući predsednike Albanije, Kirgistana, Kosova, (međunarodno nepriznate) Turske Republike Severni Kipar, Makedonije, Moldavije, Pakistana, Srbije i Sudana, zatim predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, predsednik Skupštine Azerbejdžana, premijer Bugarske i ministri i visoki zvaničnici raznih drugih zemalja“.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts vočsaopštila je da su projekat obeležili „izveštaji o nesrećama i hapšenjima radnika koji protestuju“. Ta organizacija je navela da je najmanje 38 radnika poginulo tokom izgradnje novog aerodroma u poslednje tri godine, preneo je AP.

Erdogan je blisko pratio izgradnju aerodroma na evropskoj strani Istanbula, nedaleko od Crnog mora. Izgradnju su obeležila odlaganja zbog štrajkova radnika koji su tražili bolje uslove rada.

Zbog mnogih kašnjenja aerodrom će u potpunosti proraditi 29. decembra. Do tada će s njega poletati pet aviona dnevno, a aerodrom „Ataturk“ ostaće otvoren.

Kompanija IGA, koja upravlja novim aerodromom, navela je da će, kada svi radovi budu završeni, Istanbul imati šest pista i dva terminala na preko 76 kvadratnih kilometara.

Aerodromska zgrada je koštala 10,5 milijardi evra, i ima futuristički izgled s brojnim staklenim površinama, lukovima i najmodernijom opremom.

Poseban izazov biće prenošenje opreme s „Ataturka“ na novu lokaciju.

Aviokompanija „Turkiš erlajns“ najavila je prvi let za Ankaru za sredu i već planira da iskoristi kapacitete novog aerodroma da bi povećala ponudu.

„Sledeće godine planiramo da floti dodamo 40 aviona. Do 2023. prevozićemo 120 miliona putnika godišnje“, rekao je izvor iz „Turkiš erlajnsa“.

Novi aerodrom je, uz treći most preko Bosfora i tunel ispod tog moreuza, jedan od velikih Erdoganovih infrastrukturnih projekata.

Turski lider želi da transformiše Tursku do obeležavanje stogodišnjice Republike, 2023. godine.

„Ovo otvaranje obeležiće istoriju“, rekao je danas turski predsednik.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    200.000.000 putnika godišnje je prosječno cca 500.000 putnika dnevno!?!Cijeli jedan grad,i to srednje veđičine,odnosno da će ih svaki tren biti prosječno 24x manje,cca 25.000,kao jedan manji grad,većina vjerovatno na proputovanju!Ipak,neki će se i tu vrzmati,po okolini i Istanbulu,možda 10%,što je cca 50.000 ljudi dnevno!Trebat će tu još puno dodatnih cesta,hotela i slično,bar 50-100 hotela,većina u Istanbulu,zbog turizma!Velika dodatna gužva,ali i biznis!Grad na Bosporu će izgleda postati jedan od Svjetskih metropola!Bosporski"Šangaj"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *