ЕРДОГАН: Ово је тек почетак!

ERDOGAN: Ovo je tek početak!

2 marta 2020

Sirijska vojska navodno je do sada izgubila više od 2500 vojnika kao i desetine tenkova i oklopnih vozila u brojnim turskim udarima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da je to „samo početak“, te da Turska još nije pokazala svoju pravu snagu, prenosi Raša tudej.„Tek smo počeli da pokazujemo svoju pravu snagu“, rekao je Erdogan i dodao da su mnogi mislili da je Turska slaba, jer nije htela da „proliva krv“.

Prema njegovim rečima, ljudske žrtve i tehnički gubici sirijske vojske su samo početak. Edrogan je izneo podatke o gubicima sirijske vlasti, pa je naveo da je u Damasku Sirija izgubila 2.557 vojnika i pripadnika vojske, 135 tenkova, kao i desetine topova, višestrukih raketnih sistema i protivavionskih topova.

Osim pretnje Damasku, Erdogan je uputio apel Moskvi i Teheranu jer podržavaju sirijskog predsednika Bašara el Asada.

„Pozivam još jednom Rusiju i Iran, mi nemamo problem sa vama. Mi se borimo da rešimo problem humanitarne krize izazvane milionom ljudi koji ulaze u našu zemlju iz Sirije, kako bi naša teritorija bila sigurna“, rekao je Erdogan.

Sirija je nedavno zatvorila svoj vazdušni prostor nad severozapadom zemlje, ukjučujući i provinciju Idlib i proglašavajući svaku letelicu kao neprijateljsku metu.

Ruski centar za pomirenje upozorio je Siriju da njene vazdušne odbrane ne mogu garantovati sigurnost nijedne turske letelice pod takvim okolnostima.

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Ovo će biti početak Erdoganovog kraja. Koliko god da zavlači tursku vojsku u Siriju ona će tamo biti poražena, a onda taj rezultat kod kuće neće se završiti aplauzom podrške predsedniku. Korist od Erdoganovog divljaštva u Siriji imaće jedino Amerika jer neće morati da žuri sa povlačenjem iz istočne Sirije.

 2. Slobodanka says:

  U sirijskom Idlibu je manje dejstava turskih bespilotnih letilica koje su prilično obarane prethodnih dana, i odmah se popravlja stanje u korist SAA kako u istočnom Idlibu u Sarakibu i okolini tako i u južnom Idlibu. U jugozapadnoj sirijskoj pokrajini Dara je dosta brzo smirena situacija, jednostavno pobunjenicima je ponuđeno da budu premešteni u Idlib ako sada odustaju od ranije potpisanog primirja (juli-avgust 2018). Treba biti 100 posto lud pa baš sad se preseljavati u Idlib.

 3. Miraš says:

  Erdogan ucenjuje Evropu sa migrantima koje je naglo pustila njegova Turska uglavnom u Grčku. Verovatno na osnovu toga Erdogan očekuje da i Merkel i Makron izvrše dodatni pritisak na Putina da mora biti u potpunosti obustavljena ofanziva snaga SAA za oslobadjanje sirijskog Idliba od terorista. On sa turskom vojskom pritiska iznutra na licu mesta, a EU, SB UN i ostali da izvrše pritisak spolja. Nije slučajno što je Erdogan pustio izbeglice u Evropu nekoliko dana pre njegovog susreta sa Putinom u Moskvi. Medjutim Rusija, Sirija i Iran neće odustati od oslobadjanja Idliba od terorista. Zbog njihove odlučnosti EU će moći jedino da se raspravlja i pogadja sa Turskom, a to znači da će još više zahladiti odnosi EU - Erdoganova Turska.

 4. Miraš says:

  Amerika će podržavati Erdogana sve dok Turska vojska ne počne da gubi u Idlibu, a kad se uvere kako turska vojska gubi i da Turska ne sme da udje u dublje sukobe sa Rusijom, odbaciće Erdogana kao iskorišćen toalet papir i tražiće neka druga rešenja. Dakle Erdogan je na putu da izgubi na više strana: kod astanske trojke, kod EU, i kod Amerike, a na kraju i kod domaće turske publike. Jedna pogrešna Erdoganova odluka a gubitak za njega će biti višestruki.

 5. Miraš says:

  Samozvani domaćin Sirije Erdogan napravio je 4 vojne operacije da bi ojačao svoj "domaćinski" položaj u Siriji: "Štit Eufrata", "Maslinova grančica", "Izvor mira" i sada je u toku "Prolećni Štit". Da bi ovu 4-tu doveo do kraja neophodan mu je pristanak Rusije da SAA bude povučena na linije po sporazumu iz Sočija iz septembra 2018. Medjutim Turska nije odradila svoje obaveze po tom sporazumu u roku do septembra 2019 godine te Sirija ima potpuno pravo da problem terorizma u Idlibu rešava vojnim putem. Dakle, "uljez" u Siriji Bašar el Asad zvanično odbacuje sve turske pretenzije na teritorije Sirije i izjavljuje da će nastaviti oslobadjanje svih sirijskih teritorija od terorista i njihovih pomagača. Tursku direktno naziva sponzorom terorizma, koja se zato ne drži zaključenih dogovora.

 6. persida says:

  Erdogana u Turskoj preziru. Dani su mu izbrojani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *