„ЕРДОГАН ОЗБИЉНО ИДЕ ПУТИНУ НА ЖИВЦЕ!“

„ERDOGAN OZBILJNO IDE PUTINU NA ŽIVCE!“

15 oktobra 2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sve je bliži da pređe “crvenu liniju” kada je reč o Nagorno-Karabahu, pošto je taj sukob mnogo drugačiji od onih u Siriji i Libiji, kazao je politički analitičar Kerim Has.Generalni direktor Saveta za ruske spoljne poslove Andrej Kortunov, trusta mozgova koji je povezan sa ministarstvom spoljnih poslova Rusije, izjavio je nedavno da je odnos između Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina “minsko polje”, i istakao da je prvi čovek Turske prešao liniju i da je “blizu mine” zbog mešanja u sukove u Nagorno-Karabahu.

Odnos Putina i Erdogana je navodno kao minsko polje

– Iako crvena linija” još nije prekoračena, Erdogan ozbiljno ide Putinu na živce – kazao je Has i dodao da su odnosi dva lidera bili su napeti i pre 27. septembra kada su ekskalirali sukobi u tom području, prenosi portal „Ahval“.

Rusija i Turska uspele su da formiraju odnos koji je koristan za obe strane, ali su se suočavale sa komplikacijama koje su nastajale tokom sukoba u Siriji i Libiji, gde su te dve zemlje podržavale suprotne frakcije. Kako smatra Has, oni su strateški partneri i takmičari u jednom pogledu, odnosno direktni opotentni u drugim slučajevima.

Međutim, kako ocenjuje ovaj analitičar, Nagorno-Karabah je od velike važnosti za Rusiju. Obe zemlje slale su svoje vojne savetnike, plaćenike i vojnike u Siriju i Libiju, ali slični postupci Turske u tom regionu koji je blizu Rusije mogao bi da dovede od nenamerne ekslalacije i trajnog narušavanja partnerstva dve države.

– Putin neće dozvoliti da se u većoj meri Turska meša u dešavanja u Karabahu, koji je poznat po tome da predstavlja “rusko dvorište” – kaže Has.

Rusi podržavaju i jedne i druge

Ovaj analitičar ističe da Rusija gaji dobre odnose sa obe strane – ima odbrambeni pakt sa Jermenijom, koja je njen tradicionalni saveznik, a nedavno je „otoplila“ odnose sa Azerbejdžanom. Takođe, Moskva prodaje oružje obema stranama.

Turska, sa druge strane, nije krila otvorenu podršku prema Azerbejdžanu pošto te dve države gaje dugogodišnje kulturološke, istorijske i ekonomske veze. Ankara je pružila vojnu podršku zvaničnom Bakuu u sukobima koji su 27. septembra esksalirali između Jermena i Azerbejdžanaca.

900 plaćenika stiglo u Azerbejdžan pre eksalacije

Jermenija, Rusija, Francuska i Iran optužile su Tursku da je poslala borce iz Sirije u Azerbejdžan. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prošle nedelje da je “jako zabrinuto” zbog angažovanja sirijskih i libijskih plaćenika u regionu Nagorno-Karabah.

Kako javlja Opservatorija za ljudska prava, navodno je 900 plaćenika iz Sirije stiglo u Azerbejdžan, a angažovala ih je privatna turska kompanija koja se bavi bezbednošću.

(Informer)

KOMENTARI11 komentara

 1. persida says:

  Ma nemoj da me nerviras, iznerviracu se, mame mi. Joj sto me nerviras.

 2. Kulak says:

  Rusi neutralni,Turci navijaju za muslimane.Stara priča.

  • Milan says:

   Erdogan je imao jednostavan zadatak, podržao je od Jermena tri do četiri puta brojnije Azerbejdžance. Pritom važno je da je Azerbejdžan ekonomski značajno jači što znači da je Erdogan zaradio i na trgovini. Poseban ćar je da se kratkotrajno pokazao jačim od svetske sile Rusije jer napravio je sukobe u dvorištu Rusije u kom ona tradicionalno održava red i mir u svom interesu. Turska novcem Azerebejdžana i rukama Azerbejdžanaca uz dodatak lako potrošne terorističke robe, postiže uspehe protiv Rusije na lak način. Naravno Rusija neće pobiti Azerbejdžance da ih bude manje te da na taj način stvori veštačku ravnotežu, niti će dozvoliti da budu oštećena značajna profitabilna postrojenja Azerbejdžana. Šta može da uradi? Može da upozori Azerbejdžan da obnavljanje sukoba na Karabahu po međunarodnom pravu vodi ka međunarodnom priznanju Nagorno Karabaha. Francuska bi najverovatnije već priznala nezavisnost Karabaha, time bi još više zadobila Jermeniju koja je članica ODKB, te na taj način porazila bi Rusiju. Ali Francuska ne sme to da uradi jer ima puno muslimana unutar Francuske. Spavači mogu ponovo da zapale i Pariz i Nicu. Slično stanje je u celoj EU. EU ima Jermeniju odavno na mapi kroz program istočnog partnerstva, takođe i Azerbejdžan, zatim Gruziju, Moldaviju, Ukrajinu, Belorusiju. Sve pomenute su manje ili više "procvetale" od svesrdne pomoći EU, neke i dvaput poput Ukrajine. Pokušaj obojene revolucije dogodio se i u Azerbejdžanu ali bezuspešno. Zatim u srednjoj Aѕiji u Uzbekistanu, Kirgiziji, itd. Ako bi Rusija sada primereno kaznila Azerbejdžan, daje šansu Alievu da i on okrene Azerbejdžan prema EU slično kao Jermenija. Zvuči kao paradoks, ali takva mogućnost jeste realna.

   • test01 says:

    Odlicna analiza ! Nista ni dodati a ni oduzeti.

 3. Portopranco says:

  Kako Bakir Izetbegović nema dileme? On je uvijek za muslimane.Ako je međunarodno pravo na strani muslimana,on je za muslimane.Ako međunarodno pravo nije na strani muslimana,on je za "realnost na terenu"!

 4. Dražen Jovan Petrović says:

  I željko komšić je za muslimane.Daju mu lovu!

 5. E.Lirsch says:

  A sta velis? Rusi podrzavaju i jedne i druge. VVP ne zna vise sta radi. Obicno ne radi nista a kad mu jajca pritegnu medju cepanice morace se odluciti za jednu stranu. A sam da odluci niti ume niti 'oce. Sam je sebe pricero uza zid.

 6. M says:

  Problem je i u tome što ako Rusi otvoreno oružano podrže kršćane Armene protiv Azerbejdžana,time neće biti oduševljena samo Turska,nego ni Iran,Čečenija,Dagestan itd.,odnosno cijela južna muslimanska Ruska granica!To je netko pametno i tu zaigrao protiv Rusije!To vjerovatno nije izvorno Turska koja time može biti uvučena u opasan sukob!To je netko pametniji,udaljeniji vrlo!

  • Slobodanka says:

   Jeste protiv Rusije, ali je i protiv Irana. Iran je glavna meta, već duže vreme i sada.

 7. Milan says:

  U uspešnom održavanju jermenskih pozicija na terenu pre ove vojne akcije Azerbejdžana, u tome ima prostora za gašenje aktuelnog sukoba. Azerbejdžan je želeo blic-krig sa čišćenjem celog Karabaha, već je izvesno da to nije postigao. Sada se u Bakuu širi naivna verzija da plan Šimšek (Munja) o brzom osvajanju N. Karabaha propao je jer su ga izdajnici prethodno prosledili u Jerevan. Ovo je siguran znak da su u Azerbejdžanu krenuli procesi koji mogu prerasti u unutrašnju krizu. Čak i u odnosima između klana šefa države Ilhama Alijeva i armijske elite koji je uglavnom poreklom iz Karabaha i njegove okoline. U međuvremenu stižu dobrovoljci iz Francuske i Grčke za odbranu Karabaha. Aliev neka se upita šta sve još ODKB može da dostavi Jermeniji za efikasniju odbranu. Aliev će morati da smeni aktuelni vojni vrh u Azerbejdžanu, recimo može da ih optuži za neuspešno vođene vojne operacije, a da bi sačuvao sebe na vlasti. Kod neuspeha oduvek se pere obraz smenjivanjem nižih glava. Erdogan? Erdogan je probao i u Idlibu pa je 4 marta ove godine išao na hitan dogovor u Moskvu. To će se ponoviti.

 8. Beli Orao says:

  Nadam se Vladimir zna šta da radi ! Što se tiče turčina zna da je lažljivi prevrtljiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *