ЕРДОГАН ПЉУНУО НА ПУТИНА: Само три дана након што их је Русија помиловала, Турци почели да им раде иза леђа!

ERDOGAN PLJUNUO NA PUTINA: Samo tri dana nakon što ih je Rusija pomilovala, Turci počeli da im rade iza leđa!

10 marta 2020

U nedelju, samo tri dana nakon što je Rusija sklopila primirje između Turske i Sirije u sirijskoj provinciji Idlib, turski predsednik je zapretio da će preduzeti jednostrane akcije ako se naruši prekid vatra.

Ankara je zatražila od NATO dodatnu pomoć kako bi se pomoglo da se podigne granica sa Sirijom, objavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.„Tražili smo dodatnu pomoć NATO-a za odbranu granice sa Sirijom i u vezi sa migrantskim izazovom“, rekao je Erdogan, obraćajući se novinarima u ponedeljak zajedno sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Naglašavajući da je Turska tražila „konkretnu podršku svih naših saveznika u ovoj borbi“, Erdogan je sugerisao da je Turska bila jedina sila NATO-a koja se borila protiv „pretnji“ iz Sirije, uključujući ID, tokom devet godina i da su pretrpeli gubitke trupa, piše „Sputnjik Internešnal“.

„Situacija u Siriji ugrožava Evropu. Nijedna zemlja u Evropi nema pravo da ravnodušno gleda na humanitarnu dramu u Siriji“, kazao je Erdogan.

Sa svoje strane, Stoltenberg je ukazao na „zajednički izazov“ migracionih i izbegličkih tokova duž grčko-turske granice, i rekao da ovaj problem zahteva „zajednička rešenja“.

„Dakle, pozdravljam dijalog između Turske i Evropske unije i verujem da se može naći put napred. NATO će nastaviti da igra svoju ulogu. Trenutno smo raspoređeni u GNC-u kako bismo pomogli u rešavanju izbegličke i migrantske krize. Saveznici su takođe spremni da nastavimo da podržavamo Tursku, a mi istražujemo šta bismo još mogli učiniti“, rekao je Stoltenberg.

Erdogan je u nedjelju pozvao Grčku da „otvori kapije“ migrantima, sugerišući da ih zemlja „pusti u druge evropske zemlje“ i „oslobodi se tog tereta“.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je Ankaru da migrantsko pitanje ne koristi kao „čip političkog pregovaranja“ s evropskim zemljama pre razgovora s zvaničnicima EU.

Desetine hiljada migranata okupilo se kraj tursko-grčke granice krajem prošlog meseca nakon što je Ankara objavila da je otvorila svoju granicu sa EU usred borbi u Idlibu u Siriji. Prošle nedelje, predsednik Erdogan upozorio je da će dozvoliti „milionima izbeglica“ da se presele prema granicama Turske sa EU, s tim da će se period jednostrane samopožrtve Turske u odnosu na izbeglice „privesti kraju“.

(Alo)

KOMENTARI20 komentara

 1. Milan says:

  Novinar Alo je na nivou babe trače koja bi da raspiri sumnje i neslaganja. Turska jeste članica NATO-a, te bilo bi čudno da tokom boravka u Briselu Erdogan ne razgovara i sa Stoltenbergom.

 2. Gardista says:

  Covek upozorio, sta je tu cudno. Dosao iz Rusije, odmarao glavu par dana i sad smogao smage da prelomi i kaze nesto. Naslov nema veze.

 3. M says:

  Naravno da će pokrenuti akcije,ako se naruši dogovoreni prekid vatre(borbi)!Ali,tko se u tom slučaju ne drži dogovora,zabija nož u leđa i lovi u mutnom?!?Erdogan(Turska)bi bio taj samo kad bi prvi kršio dogovoreni prekid vatre!Što me ne bi ni čudilo!

 4. Slobodanka says:

  Turski ministar inostranih poslova: Rusija će obezbediti sigurnost južno od puta M4 Latakija-Sarakib u širini od 6 km, dok Turska će obezbediti sigurnost severno od tog puta u širini od 6 km. Ako bi ovo uspelo, kako će onda izgledati južni Idlib? Koliko terorističkih grupa bi ostalo u tom južnom delu Idliba, južno od njih su snage SAA a severno od njih biće ruske snage u bezbednosnom koridoru uz put M4. Terorističke grupe u ovom delu Idliba našle bi se u sendviču. U pitanju je oko 40 mesta od kojih samo dva liče na gradić, a ostalo su sela. Uglavnom sirijska naoružana opozicija danas je objavila saopštenje da odbijaju ruske kontrole na planini Zavija i na platou Al Gab, a to je južno od puta M4. Ne bitno je šta bi oni hteli, nego boje se da im se primiče kraj. Sirijci na to komentarišu: "Vojska priprema ofanzivu da uzme pod kontrolu sve južno od puta M4. Onda jedini sirijski grad pod turskom kontrolom biće Al-Bab." Al-Bab nije u južnom Idlibu nego udaljen je od njega više od 120 km, nalazi se u susednoj pokrajini Alepo i prilično je severno, a Turska ga drži pod kontrolom od 2017 posle operacije Štit Eufrata. Nego Sirijci prete toj bandi na duhovit način.

 5. Slobodanka says:

  Tokom ovog primirja, u praksi na terenu Rusija sve radi u korist Sirije. Erdogan negde mora da traži rame za plakanje i pomoć.

  • Kulak says:

   Sad će Vladimir Vladimirovič Putin pljunuti u oči varalici erdoganu.

   • Slobodanka says:

    Neće tako naglo prekinuti, jer u toku je velika igranka. Od grada Raka i to istočno oko 45 km i na teritoriji koju još uvek kontroliše prokurdski SDF Rusija je dobila dozvolu da podigne svoju vojnu bazu. Tako pišu neki sirijski izveštači, a Rusija ćuti. Kurdi imaju svoj interes, jer to im je zaštita od Turaka, jer tačno gore na severu su Turske snage pristigle tu krajem prošle godine u operaciji Izvor mira. Zatim Erdogan sad priča kako je na poslednjem sastanku u Moskvi ponudio Rusiji da zajedno Rusija i Turska preuzmu pod kontrolu sirijske izvore nafte u istočnoj Siriji koje kako je rekao sad drže "teroristi", a misli na Kurde. Sirijski Kurdi kad ovo čuju da li će dati dozvolu za još neku i to isključivo rusku vojnu bazu, a na teritoriji koju oni kontrolišu? Tako izgleda da će Sirijski Kurdi preko Rusa stići pod kapu Damaska, a Amerikanci su za Kurde sve više prošlost jer u praksi oni ih više ne štite ni od koga.

   • Slobodanka says:

    Erdogan ovo nudi ne zbog nekog dogovora sa Putinom, nego zato što Erdogan jeste izrazito halav na naftu. Treba umeti iskoristiti takvog ludaka, a bivši KGB-ovac bi mogao u tome da se snadje.

    • persida says:

     KGB-ovan Putin vodi Rusiju u propast, videcete.

   • Slobodanka says:

    Ne treba da zaboravimo kako su lako dobili Manbidž i Kobani, to su rejoni u pokrajini Alepo. Raka je u odnosu na Alepo sledeća susedna pokrajina istočnije, ima 19.618 km2, a nešto malo od nje na severu je okupirala Turska. Eto tih 19.618 km2 uz umešnost i posredovanje Rusije Sirija će dobiti nazad bez borbe. Isto važi i za pokrajinu Hasaka koja je još istočnije i ima oko 23.334 km2. Koliko vremena ratuju za pokrajinu Idlib koja ima 6.097 km2, a tek su je pola oslobodili? Jeste da u Idlibu ratuju, ali koliko će oni to teritorija dobiti nazad bez borbe a sve zbog pomahnitalog Erdogana.

    • Gagi says:

     Slobodanka, hvala na iscrpnim informacijama, moze li malo jednostavnije: Za koga radi Erdohan.

     • Slobodanka says:

      Erdogan je kao zvezda padalica, koja zamišlja da je još uvek zvezda visoko na nebu, a bez "padalica". Erdogan radi prvenstveno za Tursku i za sebe. On računa na sukob izmedju Rusije i SAD u Siriji te bi njemu preostalo više od Sirije ako se ove dve države sukobe. Zatim odgovara mu i da odu Amerikanci jer i u tom slučaju njemu Erdoganu ostaje više od Sirije. Ali isto tako odgovaralo bi mu da odu i Rusi, ali Rusi su svesni šta su njegovi snovi. Erdogan računa i na sirijske izvore nafte istočno od reke Eufrat jer njegova Turska nema naftu. Zatim on je medju vodećim liderima Muslimanskog bratstva. Egipat je jedno vreme imao predsednika iz Muslimanskog bratstva Muhameda Morsija, ali on je svrgnut a M.B. je u Egiptu proglašeno za terorističku organizaciju. Od Muslimanskog bratstva udaljili su se i Katar i Saudijska Arabija. Kako voli naftu bio je zainteresovan i za Libiju, ali i tamo će biti zaustavljene snage koje šalje Erdogan. Erdogan je sve više usamljen medju zemljama Bliskog Istoka. Nova velika imperija poput nekadašnje osmanske ne pravi se tako da su glavni saveznici terorističke organizacije. Stara osmanska imperija je imala države-vazale, a Erdogan to nema. Zatim Turska pod vodjstvom Erdogana ima sve lošije odnose sa EU, a Amerika stara i ova Trampova Amerika, nema poverenje u Erdogana. Opozicija u Turskoj dobija sve više glasova naroda, a kad snime da nema ni značajnu spoljnu podršku, boriće se da osvoje vlast.

     • persida says:

      Radi za cioniste, isto kao i Tramp, isto kao i Putin.

 6. persida says:

  Putin brani Sirijce od Erdogana, a ne brani ukrajinske Ruse od Ukro nacista. Covek je zreo za Lazu Lazarevica, ali izgleda da tamo vise nema mesta.

  • Slobodanka says:

   Putin ispravno radi, a ti si podla i kvarna kao najprostija zlobaba. Ukrajinski Rusi se sami brane od ukronacista, bar tako treba da izgleda. Ali oni imaju i zajedničku granicu sa Rusijom te mogu da dobiju razne vrste pomoći od Rusije. Amerikanci uz pomoć bespilotnih letilica godinama su pokušavali da otkriju kako ta pomoć stiže, a da bi sa takvim dokazima potvrdili umešanost Rusije. Treba im dokaz kojim bi potvrdili rat izmedju dve crnomorske zemlje Rusija-Ukrajina. Koristeći to kao osnov i u skladu sa medjunarodno važećom Konvencijom iz Montrea zatim bi zatvorili na Bosforu izlaz ruskoj crnomorskoj floti iz Crnog mora. Ma, kome ja objašnjavam ovaj važan deo? Ti možda ne umeš ni da skuvaš bećar paprikaš, a kamoli nešto malo složenije da razumeš.

   • persida says:

    Joj Milane, jauko sa grane, proglasavam te najglupljim komentatorom Intermagazina svih vremena. Ti umes da pljuckas, ali kad treba koristiti mozak, nesto dokazati i logicki povezati, tad nastaje velika rupa. Napisala sam vise negativnih komentara o Brozu nego sto si ti pojeo cevapa. Svako ko imalo prati Intermagazin videce koliki si podlac i lazovcina.

    • Milan says:

     Nebitno je šta si napisala. U suštini ti si ostala na nivou Brozovog pionira.

   • persida says:

    Slobodanka, shvati vec jednom da te Putin NECE, oslobodi nas tvojih prepisanih komentara, napisala si hiljade tekstova, a u njima nema jedne tvoje recenice. Osim ako to nije ova u kojoj pominjes becir paprikas.

  • Milan says:

   Persida Brozović, "udri pravo po neprijatelju" to je bila Brozova ratna taktika, ali je i tvoja, zato si "Brozović". Poražavajuće je koliko je Broz iza sebe ostavio glupavih pionira u Srbiji, te danas ti njegovi glupavi naslednici samo lupetaju makar šta i to bez imalo pameti.

 7. Siniša says:

  Lajavi krelac!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *