ЕРДОГАН ПОБЕСНЕО, ОВАKВЕ РЕЧИ ПУТИНУ НИKО ЈОШ НИЈЕ УПУТИО! Тешка порука Русији због Сирије!

ERDOGAN POBESNEO, OVAKVE REČI PUTINU NIKO JOŠ NIJE UPUTIO! Teška poruka Rusiji zbog Sirije!

29 januara 2020

Rusija ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o sirijskom Idlibu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Poslednjih dana u Idlibu su pojačani napadi režima koji se oslanja na podršku Rusije. U ovom trenutku Rusija ne poštuje sporazum iz Astane i Sočija. Naše strpljenje je pri kraju. Mi smo rekli Rusiji, ako ne prestanete da bombardujete, uradićemo to što moramo“, rekao je Erdogan televiziji NTV.Prema rečima turskog lidera, astanski proces više ne postoji. On je rekao da postoji mogućnost da Moskva, Ankara i Teheran preduzmu korake da se on oživi.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da Rusija ometa primirje u Siriji. Podsetimo, prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

KOMENTARI6 komentara

 1. Pera says:

  Kad je Putin c-400 prodavao turcima rekao sam : Ko s turcima tikve sadi, o glavu mu se lupaju !

 2. opet ja says:

  Sve je to dogovor da bi Erdogan bio čist pred svojim biračima da ne ispadne kako radi po diktatu Moskve. S druge strane Turski tok donosi pare svima, a Turska paradira sa ruskim PVO S-400. I ove turske jedinice koje su ušle u Idlib su simbolične i verovatno će se ubrzo povući.

 3. Slobodanka says:

  Pre 10-15 dana bio je objavljen dnevni snimak grada Marat al Numan napravljen iz bezpilotne letelice. Utisak je bio mrtav grad, na snimku nije bilo ni jednog civila, a jedino je jedno vozilo kretalo se jednom od potpuno pustih ulica. To znači da je grad ranije napušten, 10-tak dana ranije pre napada snaga SAA. Zato ne čudi da su ovaj baš veći grad snage SAA juče zauzele za veoma kratko vreme. ERDOGANOVA LJUTNJA JE SUVIŠNA, ON OVIM KAO DA SAKRIVA BEGSTVO I KUKAVIČLUK TERORISTIČKIH SNAGA KOJE JE TURSKA PODRŽAVALA I SIMPATISALA. Jedino još da ih Rusi i Sirijci nunaju i ninaju, maze i paze, te da sede mirno i nikud da ne idu.

 4. milorad2 says:

  turci će da okrenu ćurak a edrogan je glup što se peca na američke mamce u libiji.Ne može i jare i pare a za tursku i edrogana pogotovo je najpametnije da se mane sirije.Svi sultani pre njega su propadli u siriji i to je istorijska činjenica nije neka moja dosetka.Možda bi mogao a ućari u libiji ali samo ako odustane od teritorijalnih pretenzija u siriji i to mu je pametnije jer izrel se sprema za napad i ne bi baš bilo prijatno da im oni ulete u idlib provinciju,a TO može vrlo lako i brzo da se desi.Uopšte nije nezamislivo i čak je strateški pametno forisrati proboj kroz liban i duž obale do idliba:) a to i jeste izraelski plan napada:)Ko to ne vidi je gloop ko noć.

 5. Miraš says:

  Erdogan je šupljoglav. Izlazak Turske iz astanskog formata u prevodu to znači da Turska više neće podržavati teritorijalnu celovitost Sirije. Ali sada je kasno da Erdogan daje takve pretnje jer Sirija je sada prilično celovita. Eno nakon jučerašnjeg oslobadjanja većeg grada Marat al Numan snage SAA već danas nastavljaju da napreduju tim putem M5 i već su na 10-tak km do Saraqiba. Civili bukvalno pešice beže iz tog grada ponevši tek ponešto i mole da dodje neko vozilo da ih poveze. ... Kako neko može godinama da sedi na važnim sastancima kao što je astanski format a da ne shvata suštinu tih sastanaka. Astanski format (Rusija,Iran, Turska) imao je za osnovni cilj da podrži teritorijalnu celovitost Sirije bez mogućnosti da se na njenoj teritoriji formiraju bilo kakve samouprave separatističkog karaktera. Najveća opasnost bila je Rožava samouprava sirijskih Kurda, ali jedno vreme na jugozapadu Sirije postojao je plan za još jednu samoupravu Dara-Kunejstra-Suvajda pa je propao. Takodje počinjem da sumnjam da je i Erdogan imao plan da napravi protursku samoupravu u Idlibu. Sumnjam zato što više od godinu dana Turska nije ništa uradila na demilitarizaciji te idlibske zone što znači da nije htela da dozvoli da Sirija preuzme Idlib. ... Ali ovo je najveći dokaz Erdžine šupljoglavosti. Sirijskim Kurdima nije bitno da li je Turska u astanskom formatu ili nije, nego njima je najvažnije da oni vide da turska sila sedi na njihovom tj. kurdskom etničkom prostoru na severu Sirije u dva poveća poteza. A s druge strane već vide i još će više videti kako njihovi američki mentori tonu u iračko blato. Sirijskim Kurdima ništa drugo ne preostaje nego da se mirnim putem vrate pod kapu Damaska, a nakon toga će Asad i vlada u Damasku kontrolisati oko 90 posto Sirije. Sirija sada kontroliše blizu 70% teritorije, njoj već sada astanski format nije toliko bitan, ali jeste joj bio bitan u početku kad je kontrolisala jako malo teritorije države. A kad bude kontrolisala 90 posto neće joj trebati ni astanski ni bilo kakav drugi spoljni format. Astanski format nije samo nekakav dogovor ili sporazum, nego to je i vremenski proces kroz koji su morali da prodju dva najjača saveznika Rusija i Iran + Turska. A Sirija čak nije morala ni da bude član tog formata, ali je uz podršku njega i tokom vremena stalno kupila deo po deo svoje teritorije spajajući ih u veću i stabilnu celinu. Proces spajanja u celinu je uglavnom odigran, nedostaje jo[ deo koji kontroli[u sirijski Kurdi, ali ve' sada je jasno da 'e se morati vratiti Siriji.

 6. M says:

  Već sam prije rekao i ponavljam,previše je igrača u Siriji i općenito Blistoku,a da bi to sve išlo fluentli!?!I tu onda u tome,vrijeme ne radi za mir,nego više za sukobe!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *