ЕРДОГАН ПОБЕСНЕО: „Са ММФ-ом смо завршили“

ERDOGAN POBESNEO: „Sa MMF-om smo završili“

23 februara 2021

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Centralna banka te zemlje poseduje devizne rezerve u iznosu od 95 milijardi dolara.

Erdogan je govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u zapadnom turskom gradu Izmiru, a tom prilikom je kritikovao izjave predstavnika opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), javlja Agencija Anadolija.Naime, reagovao je na čelnika te partije u kontekstu da Turska treba da se zaduži u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Turski predsednik je podsetio kako su preuzimanjem vlasti preuzeli i dug Turske prema MMF-u koji je tada iznosio 23,5 milijardi dolara, te kako su u maju 2013. taj dug sveli na nulu.

„Mi više nemamo dug prema MMF-u. Govore nam ‘idite i zadužite se kod MMF-a’. Ali, to pokazuje njihov karakter. Oni govore kako su rezerve Centralne banke Turske na nuli. Čak su išli i dalje, tvrdeći da su ispod nule“, kazao je Erdogan, te dodao: „Kada smo došli Centralna banka imala je 27,5 milijardi deviznih rezervi, a trenutno iznose 95 milijardi dolara.“

Kazao je takođe kako je u vremenu dok je obavljao funkciju premijera ta cifra iznosila rekordnih 132 milijarde dolara. Prema njegovim rečima, to znači da one ponovo mogu biti i 132, ali isto tako i 200 milijardi dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *