ЕРДОГАН ПОРУЧИО ЕУ: „Не интересује ме шта кажу Ханс и Џорџ, већ Ахмет, Мехмет, Хасан, Ајша…“

ERDOGAN PORUČIO EU: „Ne interesuje me šta kažu Hans i Džordž, već Ahmet, Mehmet, Hasan, Ajša…“

16 jula 2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pojačao je danas kritike prema EU, navodeći da Turska mora da ide svojim putem i poručio da će ponovo uvesti smrtnu kaznu, ukoliko tu meru usvoji parlament.

Na ceremoniji otvaranja spomenika posvećenog za 250 poginulih tokom prošlogodišnjeg neuspelog vojnog udara, Erdogan je optužio Brisel da „petlja“ sa dugogodišnjom kandidaturom Turske za članstvo u EU.

– Stav EU je jasan, prošle su 54 godine i oni još petljaju – navodi Erdogan, ističući da Brisel ne ispunjava data obećanja, od bezviznog režima do pomoći za sirijske migrante.

Prema njegovim rečima, Turska će rešti stvari za sebe, jer nema druge mogućnosti.

Odnosi Ankare sa Zapadom su zategnuti nakon što su evropske države izrazile uznemirenost zbog „čistki“ nakon neuspelog vojnog udara.

Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendovano sa posla, a više od 50.000 privedeno zbog sumnje da su povezani sa imamom Fetulahom Gulenom, kojeg Ankara okrivljuje za neuspeli puč.

Erdogan je najavio da će bez oklevanja odobriti smrtnu kaznu, ukoliko u parlamentu bude glasano za povratak najstrože kazne.

– Ne zanima me šta Hans i Džordž govore. Gledam šta Ahmet, Mehmet, Hasan, Husein, Ajša, Fatima i Hatidža kažu – naveo je Erdogan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *