ЕРДОГАН ПОЗВАО ЧОМСКОГ, А ОВАЈ МУ ОДГОВОРИО: Не разговарам са терористима!

ERDOGAN POZVAO ČOMSKOG, A OVAJ MU ODGOVORIO: Ne razgovaram sa teroristima!

15 januara 2016

Noam Chomsky 3534Američki akademik Noam Čomski odbio je poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da poseti Tursku i optužio ga da primenjuje dvostruke aršine kad je reč o terorizmu, piše britanski „Gardijan“.

Londonski dnevnik ocenjuje da je Čomski time, u mejlu poslatom tom listu, „uzvratio udarac“ nakon što je turski predsednik njega optužio za neznanje i simpatisanje terorista.

– Turska je okrivila Islamsku državu (za napad na Istanbul), koju Erdogan pomaže na mnogo načina, a podržava i Al-Nusra front, koji se ne razlikuje mnogo – primećuje Čomski u mejlu londonskom dnevniku.

Američki lingvista dodaje kako je Erdogan potom osuo bujicu reči protiv onih koji osuđuju njegove zločine nad Kurdima – za koje se, naglašava Čomski, ispostavlja da su glavna kopnena snaga koja se suprotstavlja Islamskoj državi kako u Siriji tako i u Iraku.

– Ima li uopšte potrebe za daljim komentarom – pita se američki akademik.

Nekoliko sati nakon što je u utorak izveden bombaški napad u turističkoj četvrti u Istanbulu, Erdogan je kritikovao Čomskog i stotine drugih akademika, koje je nazvao „takozvanim intelektualcima“, a koji su potpisali pismo u kojem Tursku pozivaju da okončaju „masakr“ nad kurdskim narodom na jugoistoku zemlje.


Turski predsednik je tada, u govoru koji je prenosila televizija, pozvao Čomskog da poseti Tursku i „svojim očima se uveri“ u ono što se dešava u toj zemlji, a američki akademik je sada njegov poziv odbio.

– Ako odlučim da idem u Tursku, to neće biti na njegov poziv, već kao što sam to često ranije činio, na poziv mnogih hrabrih disidenata, uključujući Kurde koji su na udaru žestokih napada već godinama – napisao je Čomski, navodi londonski list.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miha bukovac says:

    Neki ljudi su pametni (pametniji od drugih) ali samo za sebe, nemaju muda da tu svoju "pamet" javno izkažu, podele sa drugima jer se plaše da "nisu u trendu" nisu "mainstream" da ne "pišaju uz vetar" tako se prepuštaju konformizmu, međutim neki drugi su isto pametni ali su i borci za istinu i "imaju muda" da tu istinu izkažu i dokažu. Takav je i ovaj gospodin Noam Čomski i kapa dole za takve ljude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *