ЕРДОГАН ПРЕТИ АМЕРИЦИ – НАТО ће бити разбијен!

ERDOGAN PRETI AMERICI – NATO će biti razbijen!

19 jula 2016

erdogan-nato-696x410Turski predsednik uslovio SAD da mu izruče imama Fetulaha Gulena, kojeg krivi za pokušaj državnog udara, ili će prekinuti odnos sa Vašingtonom… Sukob SAD i Turske, dve najveće sile u NATO, opasno je poljuljao temelje Alijanse, koja bi mogla da ostane bez Ankare, saglasni su svetski i domaći stručnjaci.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi da razbije NATO u znak osvete Americi, koju je okrivio za organizovanje neuspelog vojnog puča u njegovoj zemlji, saglasni su svetski i domaći analitičari.

Oni ističu da je sukob SAD i Turske, dve najveće sile u NATO, već opasno poljuljao temelje Alijanse, koja bi mogla da ostane bez Ankare, ključnog igrača na Bliskom istoku.

Jasna poruka

Stručnjaci podsećaju da je Erdogan od američkog predsednika Baraka Obame zahtevao da mu po hitnom postupku izruči turskog imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, kako bi sačuvao bilateralne odnose dve zemlje. Turski predsednik islamskog klerika smatra lično odgovornim za organizovanje puča u kojem je ubijeno 290, a ranjeno više od 2.000 osoba.

Takođe, turski premijer Binali Jildirim zakleo se na rat protiv bilo koje sile koja podržava imama, čime je zapravo zapretio SAD. S druge strane, Amerika odbija da izruči Gulena pod izgovorom da nema dovoljno dokaza da je on organizovao vojni puč u Turskoj.

– Odbijanje Vašingtona da izruči Ankari Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji, dovelo je u sukob dve najveće vojne sile u NATO, što će svakako imati uticaj na Alijansu – ocenjuje ruski vojno-bezbednosni stručnjak Ivan Iland.

On dodaje da će Turska sasvim sigurno preispitati odnose sa NATO, koji nije pritekao u pomoć legitimno izabranom lideru jedne od članica pakta prilikom pokušaja njegovog svrgavanja.

– To je velika sramota za NATO, koji sebe vidi kao demokratsku alijansu i koji bi trebalo da reaguje kad neko udari na demokratiju u jednoj od njegovih članica – objašnjava Iland.

Prema njegovim rečima, prve znake okretanja Turske od NATO već smo videli u nedelju, kad je Ankara zatvorila vojnu bazu Indžirlik, u kojoj se nalaze avioni SAD i iz koje lete u borbu protiv Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku. Uhapšen je i glavnokomandujući te vojne baze.

– Time je Turska poslala jasnu poruku NATO – naglašava Iland.

Sa njim je saglasan i bivši šef srpske diplomatije Živadin Jovanović, koji kaže da Erdogan već dugo nema mnogo poverenja u SAD, a posle puča to je još više izraženo.

– Odnos Turske i SAD će se bez sumnje izmeniti, a samim tim i odnosi unutar NATO. Erdogan neće ukinuti vojnu bazu Indžirlik, ali je moguće da uvede restrikcije, poput kontrole neba koja se direktno odnosi na Amerikance. Ne verujem da će Turska izaći iz Alijanse, ali će tražiti partnere i na drugim stranama – tvrdi Jovanović i dodaje da će to oslabiti već narušenu koheziju među članicama NATO, koje imaju različite stavove o odnosu prema Rusiji i finansiranju trupa.

Kako zapadni vojno-bezbednosni stručnjaci objašnjavaju, ni Vašington Tursku, koja je dugo bila ključni partner Amerikancima na Bliskom istoku, više ne vidi kao pouzdanu. Bela kuća sada smatra da je Erdoganova politika dovela do haosa koji se trenutno dešava u Turskoj.

– Imidž Amerike, koja se predstavlja kao bastion demokratije i koja istu takvu sliku nameće svetu o NATO, biće uništen ukoliko Erdogan nastavi sa hapšenjima svih svojih protivnika nakon pokušaja državnog udara. Uvođenje diktature u Turskoj sa mogućim povratkom smrtne kazne samo će štetiti imidžu SAD, te će Vašington biti sam primoran da otkaže saradnju Turskoj – objašnjavaju stručnjaci.

Moguć i rat

Da Vašington više ne vidi Ankaru kao pouzdanog partnera, smatra i glavni urednik srpskog portala „Novi standard“ Željko Cvijanović. On ističe da Erdogan već neko vreme čisti vojsku od proameričkih oficira, uglavnom pitomaca sa vojne akademije „Vest point“, i da to ne može proći bez geostrateških posledica.

– Utoliko pre što Turska u geopolitičkom smislu drži možda najdragoceniji deo zemaljske kugle. Propast državnog udara potpuno ruši američku bliskoistočnu politiku, dok bi Erdoganovo distanciranje od NATO, ukoliko bude temeljno i praćeno približavanjem Turske Rusiji, možda moglo da bude i razlog za rat – zaključuje Cvijanović.

(Informer)

KOMENTARI9 komentara

 1. vlada says:

  Ko ih ne zna skupo bi ih platio

 2. Neca says:

  komedija

 3. rema says:

  Ma ovo je sve neka igra. Prdogan odlično glumi. Mogao bi dobiti oskara za najbolju glumu u filmu PUČ. Videćemo, vreme će pokazati šta se krije iza svega ovoga.

  • Miraš says:

   Nije ovo gluma, ovo je zbilja. U ovakvoj situaciji turske vlasti i nemaju neke mogućnosti izbora za neko drugačije ponašanje. Zna se šta je puč i kako se na njega reaguje, u takvim stvarima nema prostora da se bira izmedju naprimer nekakvih alternativa. Pokušaj puča je bio pravi i normalna je reakcija da se sad u Turskoj istražuje, hapsi i osudjuje. CIA je naložila da se kroz medije objavljuju oni tekstovi da je puč fingiran tj. simuliran od strane Erdogana sa ciljem da što više porazi svoje neistomišljenike, ali to nije tačno. Takvim pisanjima žele da se sakrije uloga SAD u puču, a medju organizatorima je i američka ambasada u Turskoj. U ovom momentu sem 42 helikoptera nedostaje i 14 ratnih brodova Turske, nestali su u nepoznatom pravcu. http://fakti.rs/globotpor/times-u-rukama-turskih-pucista-jos-se-nalazi-14-ratnih-brodova

 4. Miraš says:

  S obzirom da su planirali da III svetski rat počne sa muslimanima bilo bi veoma korisno da se NATO-u ukine korišćenje te baze. Poseban hibridni deo savremenih ratova su teroristi, a njima se obezbedjuje značajan deo podrške posredstvom NATO. Tako bi se otežala i smanjila saradnja izmedju tate monstruma i mentora i njegove teroristički nastrojene "dečice". U toj bazi je smešteno i nuklearno oružje.

  • Sančo Pansa says:

   Slazem se s Vama u potpunosti! Erdel Terijer je samo ubrzao Puc pripremljen od strane Amera, koji je trebalo da unisti tursku i dovede do totalnog haosa Balkan i Eu zbog najezde 3 miliona izbjeglih koji sjede u TR., plus jos toliko Ruraka koji bi se prikljucili njima da se sklone iz bijede i gradjanskog rata...RAZVALIO JE ERDEL AMERE, ON IM JE BIO ALFA I OMEGA NA BI! Bitanga se otrijeznila kad je shvatila da su mu planirali ko' Hitleru rat sa Rusijom, i onda da ga naoruzavaju i diriguju sa dsljinca. Pohapsio im je sve oficire koji su im bili naklonnjeni, kao Tito 48' kad je sve sto je bilo prorusko pozatvarao na Goli otok a najodanije Rusiji pobio.AMERI VISE NIJESU PROPADALICE, sada su I KONACNO PROPALI jer brzinom svjetlosti se udaljavaju od epicentra moci i putuju u samoizolaciju, dok se oko Rusije skupljaju saveznici i gledaju u Putina kao pirati i propali busni brodovi kad traze svetionik da mu se primaknu u nadi za spas i pomoc.

   • Miraš says:

    Ne može se baš porediti sa Titom, zato što je on veoma fobično poslao mnoge ljude u teški zatvor, a samo se bojao i sumnjao da bi ga kasnije mogli ugroziti. Biće da se dosta plašio Staljina pa su to mnogi skupo platili glavom. Na Goli otok se odlazilo samo zbog verbalnog izjašnjavanja, ili su ti ljudi samo po nečijoj proceni bili sumnjivi, a mnogi od njih nisu shvatili momenat zaokreta i uopšte nisu imali nameru da prave neku akciju. Poznati Maršal De Gol je rekao da iz tih razloga nikad neće posetiti Jugoslaviju. Osim toga puno je posle toga stradala i klasa seljaka jer se kroz rigorozan otkup otplaćivao pod hitno ruski kredit. Bez obzira što su na kraju ispali rivali i Staljin i Tito su bolovali od istih boljki koja se zovu rusofobija i srbofobija. Plašili su se naroda i ruskog i srpskog, jer su od ranije imali neki kontinuitet sa carevinom tj. kraljevinom. Te njihove bolesti su i Rusi i Srbi skupo platili. Da će se Kosovo predati Šiptarima to su se njih dvojica dogovorili još u periodu kad su se dobro slagali, ali posle svadje nije sa tim prekinuo. Uvodjenje komunizma i socijalizma je isto bio veliki posao ELITE sa ciljem da se unište autentični vladari i pravoslavlje. Kako sad izgleda Erdogan se odupire ELITI. Neka saradnja koju je ranije i sam odobravao sad se pretvorila u nešto što je preterano i suočava se sa tim problemom.

 5. Gordan says:

  Erdoganov najbolji politički potez bio bi - raskid saveza sa NATO, i obnova dobrih odnosa sa Rusijom!

 6. Rade says:

  Ceo svet zna da je amerika izazvala ne uspeli puč1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *