ЕРДОГАН ПРЕТИ да ће Хафтара „научити лекцију“

ERDOGAN PRETI da će Haftara „naučiti lekciju“

15 januara 2020

Libijski general Kalifa Haftar i njegovi saveznici vratili su se iz Moskve nepotpisanih papira.

U ruskom glavnom gradu, gde je Haftar iznenada otputovao rano u utorak, trebalo je da postignu dugoročni sporazum sa Fajezom al Sarajom, šefom libijske vlade koju priznaju UN, a čije je sedište u Tripoliju, o prekidu devetomesečnih sukoba u zemlji.Epilog sedmočasovnih pregovora u Moskvi je „polovičan“: samo je Saraj potpisao sporazum, dok je Haftar sa delegacijom napustio Moskvu bez potpisanog sporazuma, što su potvrdili ruski zvaničnici u izjavi za agenciju AFP.

„Mi ćemo nastaviti svoje napore u ovom pravcu. Za sada nije postignut konačan rezultat „, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu. Kako je dodao, „Rusija, evropske sile i libijski susedi rade u istom cilju i motivišu sve libijske strane da se slože, a ne da nastavljaju sređivati stvari silom“.

On je kazao i da je libijska državnost uništena u NATO akcijama 2011. i upozorio da se borci kreću iz Idliba u Siriji ka Libiji kako bi destabilizovali situaciju u toj zemlji, prenose ruske agencije.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore u Haftarovom uporištu u Bengaziju, prenosi da vojni komandant nije potpisao sporazum jer u „njemu nije bio preciziran okvir za razoružavanje grupa saveznika Sarajeve vlade Nacionalnog jedinstva (GNA).

Drugi izvor tvrdi da je Haftar zatražio dodatno vreme da razmisli hoće li potpisati na sporazum o prekidu vatre.

Nakon što je Haftar napustio Moskvu počeli su oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji Haftarova vojska je proglasila spremnost i opredeljenje za pobedu, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputili su zajednički poziv za primirje koje je stupilo na snagu u nedelju u ponoć, a pozdravljeno je u UN.

Lideri Turske i Francuske u ponedeljak su pozvali na postizanje trajnog primirja jer bi se na taj način trasirao put ka političkom procesu dok Nemačka priprema samit o Libiji za ovaj mesec. Putin je u ponedeljak popodne u Moskvi, između ostalog, i o Libiji razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja od subote boravi u Moskvi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će libijskog generala Haftara „naučiti lekciju“, ako nastavi borbe nakon što je napustio mirovne pregovore u Moskvi.

„Nećemo oklevati da pučistu Haftara naučimo zasluženu lekciju, ako nastavi napade na legitimnu vladu i našu braću u Libiji“, rekao je Erdogan na sastanku njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari u govoru koji je prenosila televizija.

Erdogan je rekao da će o tome raspravljati na razgovorima u Berlinu u nedelju na kojima će učestvovati nekoliko zemalja.

„Pučista Haftar nije potpisao primirje. Prvo je rekao da jeste, ali je kasnije nažalost napustio Moskvu. Pobegao je iz Moskve“, rekao je Erdogan.

„Uprkos tome, smatramo da su razgovori u Moskvi bili pozitivni jer su pokazali pravo lice pučiste Haftara.“

Iako su i Turska i Rusija diplomatski angažovane ka primirju ove dve države ispostavlja se u Libiji podržavaju dve suprotstavljene strane.

Ankara je u januaru uputila trupe u centre za obuku kao podršku GNA, što su kritikovale evropske sile i američki lider Donald Tramp.

GNA je potpisala sporazum sa Ankarom kojim dodeljuje prava Turskoj na ogromnom području istočnog Sredozemlja, što je izazvalo nezadovoljstvo u Francuskoj, Grčkoj, Egiptu i na Kipru.

Rusija se, sa druge strane, okrivljuje da je na strani Haftarovih snaga, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipat, a svi oni su regionalni rivali Turske.Kako navode pojedini izvori, u Rusiji se nalazi nekoliko stotina ruskih plaćenika koji podržavaju Haftara. Putin, međutim, kaže da Moskva ne plaća nijednog Rusa koji se nalazi u Libiji.

Sarajeva vlada je od aprila prošle godine na udaru snaga lojalnih Haftaru – libijske Nacionalne vojske (LNA), koje su bazirane u istočnom delu ove naftom bogate zemlje sa svojim lojalnim političarima.

Pod komandom Haftara, vojska je osvojila Bengazi i deo juga zemlje bogat naftom. Vojska Haftara, nekadašnjeg Gadafijevog saborca, zauzela je glavna naftna polja i izvozne terminale u ime paralelne vlade koja nema međunarodnu podršku.

Najnoviji pregovori su podstakli nade da će konačno biti okončani sukobi koji su dodatno unazadili Libiju od kada je 2011. pod komandom snaga NATO ubijen dugogodišnji lider ove zemlje Muamar el Gadafi.

KOMENTARI2 komentara

  1. filip says:

    Erdoganove lekcije su preko leđa običnih Turaka. Pri tome ne treba da zaboravi da Libija nije njegova zemlja a Haftarova jeste. Šta on traži uopšte tamo. Samo će se zaglibiti a na kraju moraće da ode odatle. Da li mi Srbi treba da mislimo da će Turci opet da se pojave na Balkanu i u srpske zemlje.

    • Pera says:

      Mi nema sta da mislimo. Pre ove svadje sa amerima, turci su dobili od eu Balkan na raspolaganje, jer svabe-bitange, ne daju turcima ulaz u eu ! Svi nasi neprijatelji ili da pojasnimo, cionisti su naredili eu da se stvori balkanska unija, nalik na staru jugu, upravo da bi nas turci muzli ! Mi smo im veliki problem jer necemo da se zdruzimo sa sipcima i ostalim albancima i ustasama. Turska deca uce u skolama kako je njihova domovina bila na Balkanu, ali zao narod Srbi, ih je oterao pri tom ih je nabijao na kolac ! To su turci i 9 miliona nasih potomaka u turskoj. Kad cujete rec turci ili poturice-janicari, setite se miliona i miliona zaklanih i otetih od strane tog divnog naroda koji unisti Jermenski narod u marsu smrti ! Ako pokusate da nadjete razliku izmedju naroda, recimo jevreja, turaka i zapadno evropskih naroda, necete naci. Sve su demonski genocidni narodi cije su istorije pune ispijene krvi nevinih ljudi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *