ЕРДОГАН ПРЕТИ: Хоћете Констатинопољ — вратићете се кући у сандуцима

ERDOGAN PRETI: Hoćete Konstatinopolj — vratićete se kući u sanducima

18 marta 2019

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan opisao je danas masovnu pucnjavu u dve novozelandske džamije, u kojoj je poginulo 50 ljudi, kao deo šireg napada na Tursku i zapretio da će poslati nazad „u sanducima“ svakoga ko pokuša da zauzme Istanbul.

Erdogan, koji nastoji da obezbedi podršku za svoju islamistički orijentisanu AK partiju na lokalnim izborima 31. marta, tvrdi da je napad na Novom Zelandu dokaz globalnog antimuslimanskog sentimenta.„Testiraju nas sa 16.500 kilometara, sa Novog Zelanda, porukama koje šalju odatle. Ovo nije individualni čin, ovo je organizovano“, rekao je Erdogan bez daljeg pojašnjavanja, prenosi Rojters.

On je rekao da je naoružani napadač zapretio Turskoj i predsedniku lično i da je želeo da istera Turke iz evropskog dela Turske.

„Ovde smo već hiljadu godina i bićemo ovde do apokalipse, ako Bog da“, rekao je Erdogan na skupu povodom bitke na Galipolju 1915. godine, kada su osmanski vojnici pobedili snage pod vođstvom Britanaca, uključujući australijske i novozelandske trupe koje su pokušale da zauzmu poluostrvo, kapiju do Istanbula.

„Nećete pretvoriti Istanbul u Konstantinopolj“, zapretio je Erdogan, aludirajući na grčki naziv koji je grad nosio dok ga Turci nisu osvojili 1453. godine.

„Vaši dedovi su došli ovde… i vratili su se u sanducima. Nemojte sumnjati da će se to i vama dogoditi“, poručio je.

Visoki turski bezbednosni izvor rekao je da je Brenton Tarant, optužen za pucnjavu u kojoj je poginulo 50 ljudi u džamijama u gradu Krajstčerč na Novom Zelandu, ušao u Tursku dva puta u 2016. godini. Turske vlasti su počele da istražuju sve od hotelskih podataka do snimaka sa kamera, pokušavajući da otkriju razlog ovih poseta, rekao je izvor.

Australijanac Tarant (28) je u svom manifestu naveo listu „neprijatelja visokog ranga“, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i gradonačelnika Londona Sadika Kana, preneo je Tanjug.

Opisujući turskog predsednika Erdogana, Tarant je naveo da je „vođa najveće islamske grupe unutar Evrope“, te da ga je potrebno ukloniti, „da bi se eliminisao glavni neprijatelj Rusije i oslabio NATO“.

KOMENTARI7 komentara

 1. NoStradamus says:

  Nekoliko "Iskandera" i nema više Turaka! To bi erDogan trebao da zna! Brat Putin je strpljiv... ali ne beskonačno.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  hahahahaha, ne mogu da verujem koja je ovo bydaletina :-))) Pa kakve veze ima NZ sa evropskim delom Turske ??? Da li je Ovaj dobri Tarant Grk? Čini mi se da je englez. Njegovim roditeljima treba odati sve počasti i dati državne penzije. A ovo trtljanje turskog psa treba baš da nas Ruse,Grke i Srbe poveže kako bi se Turska uništila, pre svega naoružavanjem i pobunjivanjem Kurda a onda pomoći njima.

 3. Pravda says:

  Krizari se opet spremaju za veliku pljacku.

 4. uf says:

  Laze ko Turcin. Ovde smo 1000 godina .... a istina je da su tu nesto vise od 500 godina. Polako ture, oticete ili vas nece biti. Pravoslavlje ce da se izdigne iznad svih a centar ce da mu bude bas Konstantinopolj sa lepoticom Svetom Sofijom na kojoj ce opet da zablista KRST !

  • Djoka Brica says:

   Boze pomozi, Amin!

  • Nebeska Srbija says:

   Uskoro ce tako da bude!

 5. Pastrovic says:

  Da, da zablista krst! Budite precicni: ciji krst, ako znamo da se Vaseljenski lize li lize sa onima sto imaju KRIZ! A o ljubavi izmedju pravoslavnih stvari stoje ovako: Ukrajinci "obozavaju" Ruse, Crnogorci Srbe, Makedonci Srbe i Grke, a o Bugarima da i ne pocinjem! Izgleda da su Turci (nacija sklepana isto kao i Amerikanci ili Kanadjani) apsolutno u pravu-sto se tice vlasnistva nad CARIGRADOM!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *