ЕРДОГАН ПРЕТИ: Протераћемо амбасадоре из АМЕРИКЕ, НЕМАЧКЕ, ФРАНЦУСКЕ, КАНАДЕ, ХОЛАНДИЈЕ…

ERDOGAN PRETI: Proteraćemo ambasadore iz AMERIKE, NEMAČKE, FRANCUSKE, KANADE, HOLANDIJE…

22 oktobra 2021

REDŽEP Tajip Erdogan zapretio je da će iz zemlje proterati ambasadore iz deset država, uključujući Sjedinjene Države.Sve koji su pozvali na oslobađanje aktiviste za ljudska prava Osmana Kavale.

Turski predsednik je `nanišanio` ambasadore Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i Sjedinjenih Država.

Pre Erdoganovog oglašavanja ih je Ministarstvo spoljnih poslova Turske upozorilo da su dužni da poštuju Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

A Erdogan je i njima i njihovim zemljama poručio:

„Da li je vaš posaoda Turskoj držite lekciju? Ko ste vi? Manite se Kavale. Stajete li u svojim zemljama iza terorista i bandita? Kad vam nešto slično zamerimo, vi nam uvek odgovarate da su vaši sudovi nezavisni. To jest, vaši su nezavisna, a naši su, dakle, zavisni! A upravo naš sud povodom Kavale daje najbolji primer nezavisnosti“.

Kavala je osnivač kulturne fondacije Anadolu Kultur AS koja podržava projekte etničkih i verskih manjina, zalaže se za pomirenje turskog i jermenskog naroda i mirno rešavanje kurdskog pitanja.

Sud je u februaru 2020. oslobodio Kavalu od optužbe da je učestvovao u protestima u carigradskom parku Gezi 2013. godine, ali je tužilaštvo istog dana izdalo novi nalog za njegovo hapšenje. Pod optužbom da je umešan u pokušaj državnog udara u julu 2016.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *